Pályázók

2023.08.04. 13:38

Hat cég, illetve csoport is megépítené a gázerőművet Visontán

Svájci, kínai, spanyol, német, görög és egyiptomi, tapasztalattal rendelkező cégek is pályáznának a visontai erőműépítésre.

Tóth Balázs

Mátrai Erőmű, Visonta

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Kiderült, mely cégek érdeklődtek a visontai kombinált ciklusú gázturbinás erőmű létesítésére. A közbeszerzést még márciusban írta ki az MVM, a társaságok, konzorciumok pedig május 26-ig jelezhették részvételi szándékukat. Az állami villamosipari társaság augusztus 3-án hozta nyilvánosságra azoknak a nevét, akik ajánlatot tehetnek. Összesen hat konzorcium, illetve önálló vállalat jelezte szándékát és mindegyiket érvényesnek találta az MVM.

Jelentkezett az építésre a svájci székhelyű, de török érdekeltségű Calik Enerji Swiss AG, a társaság a General Electric Services GMBH Hungarian Branch-csal közös ajánlatot tesz. Két kínai cég önállóan építené meg a gázerőművet, az egyik a pekingi China National Machinery Import and Export Corporation, a másik a Harbin Electric, s ugyancsak egymaga pályázna a spanyol Tecnica Reunidas.

A müncheni Siemens Energy, a magyarországi Siemens, a Market Építő és a görög Mytilienos SA közös pályázó a munkára, ahogyan az egyiptomi Elsewedy Electric, a magyar West Hungária Bau és a szintén magyar Status Next magántőkealap tulajdonában lévő Status KPRIA Zrt. alkotta konzorcium is.

A közbeszerzés legalább 500, legfeljebb 650 megawatt névleges villamos teljesítőképességű kombinált ciklusú gázturbinás erőmű (CCGT) tervezésére, beszerzésére, kivitelezésére, üzembe helyezésére, tesztelésére és a gázturbina hosszú távú szervizelésére szól, amelyet 280 hónap alatt kellene üzemkészre építeni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!