Tájékoztató

2023.09.27. 17:55

Jelentős változások a szakképzési munkaszerződéseknél

A saját munkavállalók és a többes jogviszonyosok duális képzésében szigorítottak a szabályokon, kedvezményeken.

Tóth Balázs

Több jogszabály változott az elmúlt időszakban, derült ki az iparkamara tájékoztatóján

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a duális képzésben résztvevő vállalkozások, intézmények, képzőhely ellenőrzési szakértők számára a duális képzőhelyek kötelezettségeink változásairól szervezett tájékoztató rendezvényt szerdán.

Dr. Báthory-Király Kata, a Saldo Zrt. gazdasági tanácsadója a rendezvényen elmondta, a nyáron több jogszabályváltozás is történt, amelyek különböző időpontokban léptek hatályba. A módosítások kevésbé érintették a tanulói jogviszonnyal rendelkezők munkajogi szabályait, a többi esetben, például a saját munkavállalók, illetve a többes jogviszonyosok képzésének munkajogi, szerződéses szabályaiban, kedvezményeiben nagy változások történtek. Amennyiben valaki saját munkavállalóval köt szakképzési munkaszerződést, annak például jobb, ha azt egy külön kontraktusban teszi meg, így érvényesíthet ugyanis kedvezményt. Ha egy foglalkoztató a régi munkaszerződést módosítja a képzés miatt, az elesik a kedvezménytől. Aki július elseje előtt tett így, az még december 31-ig érvényesíthet kedvezményt, derült ki a tájékoztatón.

Dr. Báthory-Király Kata szerint az adókedvezmény elszámolásában augusztus elsejétől lépett életbe módosítás. Ennek lényege, hogy nem lehet a teljes napra jutó kedvezményt elszámolni, ha a képzésben résztvevő nem töltötte le a 7, illetve 8 órás teljes munkaidejét. Akár tanulói, akár felnőttképzési jogviszonyban foglalkoztatott esetén arányosítani kell az összeget a ledolgozott munkaórákkal. Csak a duális képzőhelyen ledolgozott munkaórákra lehet figyelembe venni az adókedvezményt, valamint betegszabadságra és szabadság munkaóráira. Az előadó szintén lényeges módosításként emelte ki, hogy a más foglalkoztatóval fennálló jogviszonyosok esetén a szakképzést végző munkaadók nem tudnak rövidített időtartamú szakképzési munkaszerződést kötni, csak az egész szakirányú oktatás idejére, így nekik kevésbé éri meg, hiszen náluk keveset van a képzésben résztvevő. A cégeknek megéri a duális képzés, hiszen a munkabért kell állniuk, amely szociális hozzájárulás mentes, magánszemélynek számára személyi jövedelemadó mentes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!