Teljesítmény

2023.09.04. 12:20

Júniusban is kevesebbet termeltek a hevesi ipari cégek

Májushoz képest volt némi javulás, de éves összevetésben még mindig gyengébbek az eladások.

Tóth Balázs

Folytatódott az ipar teljesítményének visszaesésre, júniusában az ipari termelés volumene a munkanapok hatását is figyelembe véve 6,1 százalékkal, egyébként 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A KSH a feldolgozóipari ágazatok többségében csökkenést mért, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. májusinál 0,9 százalékkal kisebb volt. Az export 4 százalékkal növekedett, azonban a belföldi eladás ötödével zuhant vissza az első nyári hónapban.

A megyénket is érintő jelentősebb ágazatok közül a járműgyártás 19 százalékkal nőtt, a villamos berendezés gyártása 11 százalékkal emelkedett, az elektronikai ipar 5 százalékkal visszaesett, az élelmiszeripar 11 százalékkal csökkent, míg a gumi és műanyagipar 20 százalékkal, az energiaipar 33 százalékkal zuhant.

Hevesben az előző évhez mért visszaesés 3,2 százalékos volt, az előző hónaphoz, májushoz képest viszont az értékesítés 10,5 milliárd forinttal 208,6 milliárd forintra emelkedett. AZ első félévben 7,8 százalékkal csökkent a hevesi ipar teljesítménye, hat hónap alatt 1224,226 milliárd forintnyi terméket állítottak el a KSH felmérésében részt vevő cégek.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!