Útépítés

2023.09.22. 08:00

Közbeszerzés indul a 32-es négysávosítására

Az M3-astól Jászberényig négysávosítanák a főutat, környezetvédelmi engedély már van.

Tóth Balázs

Egy augusztusi kormányrendelet szerint a kiemelt társadalmi, politikai, gazdaságfejlesztési jelentőségük miatt 24 állami beruházást azonnal elindítanak, míg másokat leállítottak, elhalasztottak. A rendeletben az leindítandók között szerepelt a 32-es számú főút négynyomúsításának előkészítése az M3-as autópálya hatvani csomópontja és Jászberény között.

A kormányrendelet szerint a következő három évben 47,5 milliárd forintot biztosít a kormány a 24 beruházás előkészítésére, majd 2025 és 2027 között összesen 35 milliárd forintot fordítana a megvalósításra.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium kérdésünkre adott válasza szerint az M3 autópálya és Jászberény közötti szakasz négynyomúsításával kapcsolatban 2022-ben indultak meg a tervezési folyamatok. Ennek részeként elkészítették a környezetvédelmi hatástanulmányt. Ennek következtében az illetékes hatóság április 28-án kiadta a környezetvédelmi engedélyt. A projekt folytatásáról a közútfejlesztési beruházások felülvizsgálatáról szóló határozatban döntöttek. A közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívását feladták, az a tervek szerint 2023. szeptember végéig megjelenik. A tervezési feladatok átfutási idejét 32 hónapban határozták meg. A további előkészítési és megvalósítási feladatok ellátásához kormánydöntés és forrásbiztosítás szükséges a minisztérium szerint.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!