Választás 2024

2024.04.29. 13:55

Gyűlnek a jelöltek a nemzetiségi választásra Hevesben is

A roma önkormányzati választáson több szervezet is versenyez, a többi nemzetiségnél eddig egy-egy egyesület jelentett be jelölteket.

Tóth Balázs

Eddig 340-en jelezték, hogy valamely települési roma nemzetiségi önkormányzat tagjai lennének és indulnának a június 9-i nemzetiségi választáson. A legtöbb jelölt, 212 a Lungo Drom helyébe lépő Cigány Közösségek Szövetsége színeiben indul, amelyet Sztojka Attila kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő neve fémjelez. Heves megyében a legfőbb kihívója a Roma Integrációért Országos Szövetség lesz, amely 52 jelöltet indít, de nem minden településen, egyebek között Egerben, Ivádon, Kálban, Besenyőtelken, Pélyen, Sarudon. Tiszanánán és Váraszón lesznek saját jelöltjeik. 

Gyűlnek a jelöltek a nemzetiségi választásra Hevesben is
Gyűlnek a jelöltek a nemzetiségi választásra Hevesben is
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az Országos Roma Civil Tanács 25 jelöltjeire Bodonyban, Füzesabonyban, Gyöngyösorosziban, Nagyfügeden, vagy épp Tarnabodon lehet majd szavazni, 16 jelölet indítana A Magyarországi Cigányközösség Fóruma, egyebek közt Kisnánán, Parádon és Verpeléten. A Fiatal Romák Országos Szövetsége 12 jelöltje főként Mátraderecskén és Pélyen szeretne mandátumot szerezni. A PHRALIPE 8 jelöltje Kompolton és Nagyfügeden versenyeznek, az Országos Roma Felemelkedésért Misszió Egyesület 7 jelöltje főként Kálban szeretne bejutni az önkormányzatba. Hat jelöltje van a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének, mindannyian Tarnazsadányban, illetve kettő a Cselekvő Romák Nemzeti Konvenciója Egyesületnek Kerecsenden és Sarudon.

A német nemzetiségi választásra eddig 14 jelöltje van Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségének Aldebrőn, Kompolton és Kerecsenden. A ruszinoknál a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület állít egyelőre négy jelöltet Gyöngyösön, a szlovákoknál a Magyarországi Szlovákok Szövetsége pedig szintén négyet Mátraszentimrén. Egerben a lengyelek választására a Szt. Adalbert Lengyel Egyesület három jelöltet állított eddig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában