Világítás

2023.09.05. 10:33

Külföldre is gyárthatnának bevilágító paneleket az új bélapátfalvi üzemben

Horváth László szerint Bélapátfalva mára túljutott a gazdasági krízisen.

Tóth Balázs

Indul a gyártás a Bélapátfalvai Ipari Parkban

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A héten már elindulhatott a tesztgyártás a Schnaider Polymetall Kft. új, bélapátfalvi üzemében, s remélik, hogy egy hét múltán termékeik már sorozatgyártásra is alkalmasak lesznek. Schnaider Péter tulajdonos kifejtette, olyan termékcsaládot igyekeznek találni, ami itthon hiányzik. A szendvicspaneles csarnokok esetében a tetőablakos világítóhoz nem voltak eddig kiforrott megoldások, ezért igyekeznek professzionális, minden panelhez direktben passzoló terméket gyártani. Eredetileg a hazai cégeket szerették volna kiszolgálni, de már külföldről is van iránta érdeklődés. A tulajdonos elmondta, egyelőre a gyártásban négy munkavállalót alkalmaznak, ehhez hozzá kell számítani a kereskedelmi és irodai kollégáikat. Bíznak abban, hogy a következő években a fizikai létszám 10-15 főig bővíthető lesz.

A beruházásuk egyébként európai uniós támogatással valósult meg, amely építésre és gépbeszerzésre is fordítható volt. Bár az eredetileg 270 milliós fejlesztést terveztek, ez végül az építőipari árak emelkedése és a munka közben kiderült nehézségek miatt 400 millió forintra drágult. Szerencséjük volt, hogy más munkák miatt kapcsolatban álltak kivitelezőkkel, közülük választottak a saját beruházásukhoz.

Bélapátfalvának minden beruházás fontos, de a munkahelyteremtők kiemelten azok, mondta Ferencz Péter polgármester. Szerinte a kezdeti 4-5 emberhez képest később már tucatnyi szakképzett munkavállaló is dolgozhat az újonnan betelepülő vállalkozásnál, a további lehetőségeket pedig majd a piac határozza meg.

Horváth László országgyűlési képviselő szerint Bélapátfalva központi települése a környéknek, nem csak fekvése és járási központ léte miatt. A város állapota, helyzete meghatározza a többi települését is. Nagy krízisen ment keresztül a 2000-es években, a cementgyár megszűnésévél keletkező gazdasági, szociális, lélektani válságon úgy tűnik, túl van a kisváros. Szerinte központi kérdés volt, hogy gazdasági szerepét hogyan tudja megtalálni, a helyben élőknek munkát biztosítani. Nagyon sok erőfeszítéssel, lépéről lépésre, néhány vakvágányon keresztül vezetett idáig az út, de bizakodhatnak. Az itt lévő cégek megvetették lábukat, a betelepülő újak olyan értéket hoznak létre, ami remélhetőleg életképes, és tartós működést biztosít.

A bebukott vállalkozásokról a képviselő elmondta, az igazságszolgáltatás végzi a maga dolgát. Az elmúlt időszakban kalandorok is megtalálták a környéket, visszaéltek a helyiek jóhiszeműségével, törvénytelenül használtak ki lehetőségeket. Ennek szankciói megtörténtek Horváth László szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!