Bányásznap

2023.09.04. 09:00

Míg gázerőmű nem lesz, lignittel termelik az áramot Visontán

Tervezik már, hogyan hasznosítsák a lignitet, miután mással termelik majd az elektromos energiát az MVM Mátra Energia Zrt.-nél Visontán.

Tóth Balázs

Mátrai Erőmű és a Visontai Bánya

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Bányásznapi ünnepséget tartott az MVM Mátra Energia Zrt. Visontán. Megkoszorúzták a bányász hősök emlékművét, ahol Bóna Róbert visontai bányaigazgató beszámolt arról, hogy az erőmű a magyar energiatermelés tizedét adja, tavaly 4,8 millió tonna lignitből állítottak elő áramot, idén várhatóan 4,5 millió tonna szénből 3,1 terawattnyi villamos energiát termelnek majd. Fölelevenítette a környék több mint egy évszázados szénbányászati múltját és kitért arra is, hogy folyamatban van a 650 megawattos földgázerőműre kiírt közbeszerzés.

Vécsi György vezérigazgató és Horváth László országgyűlési képviselő arról beszéltek, bíznak abban, hogy az erőműnek és a bányáknak is lesz jövője az átalakulás után is. Vécsi György szerint a lignit az utolsó hazai energiahordozó, annak energetikai hasznosítása után a vegyipar és más iparágak számára is bányászhatják. Ő a központi bányásznapon úgy érezte, megvan a támogatás a Mátra és a két bánya irányába, ami közeljövőre és a hosszabb időszakra jövőképet is vázol. Kiemelte, egy évvel ezelőtt óriási válság volt az energetikában egész Európában, ami ráébresztette a kormányt és az ipart, szükség van olyan háttérre, ami stabilitást tud adni az országnak. A pánik lecsengőben van, alacsonyabbak az árak, de a szenes blokkok addig fognak üzemelni, ameddig a gázerőmű el nem készül. A lignitet az egyetemekkel karöltve az autóiparban, vegyiparban is lehet hasznosítani, a bányászat fejlődik, új iparágak igénylik a nyersanyagokat. Zöldenergiából is el tudják majd látni a bányákat a naperőműveknek köszönhetően.

Horváth László szerint nem csak elképzelések vannak már a jövőt illetően, hanem kidolgozott lehetőségek is annak érdekében, hogy folytatódjon a bányaművelés. Szerinte a bizonytalanság és a változás az, amitől leginkább félnek az emberek, de az erőmű az átalakulással meg fog maradni.

Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete elnöke reméli, a zöld átmenet sikeres lesz, és kellő tájékoztatást kapnak a dolgozók. Kiemelte, a környéken 700 nyugdíjas szakszervezeti tagjuk van, az elmúlt időszakban közülük közel százat köszöntöttek jubileumi tagságuk (45-70 év) alkalmából.

A 73. Országos Bányásznapon a társaság dolgozói közül miniszteri elismerő oklevelet kapott Grimon Ákos Miklós aknász, Mészáros István kotrómester, Kiváló Bányász kitüntető címet Csató László különleges gépjárművezető, Győri András gépmester, Pető András szakvezető főaknász, Sike László rakodómester és Szabó Csaba központi gépkezelő.

Még korábban, augusztus 20-i állami ünnep alkalmából Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült Tóth Csaba, okleveles bányamérnök, az MVM Mátra Energia Zrt. visontai bányaművelési és bányamérési osztályvezetője, a külszíni bányatervezés területén végzett, a hazai villamosenergia-termelés biztonságához hozzájáruló, eredményes munkája elismeréseként. Ő a bányatervezési magas színvonalú munkájáért, eredményes bányaterveiért, egyedi technológiák megalkotásáért kapott jutalmat. Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést vett át Bekő Mihály, az MVM Mátra Energia Zrt. Bükkábrányi Bánya Gépészeti Karbantartó Osztályának vezetője, a magyar lignitbányászat sikereit elősegítő, négy évtizedes szakmai és vezetői tevékenysége hozzájárult a lignitbányászat sikereihez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!