Turizmus

2023.10.14. 07:18

Eger, Egerszalók és Gyöngyös volt a legnépszerűbb a nyár végén

A Covid válság előttihez képest az idei augusztusi forgalom jócskán alacsonyabb volt. A turisták rövidebb időt töltöttek a térségben.

Tóth Balázs

Augusztusban szolidan nőtt a hazai turizmus az egy évvel korábbihoz képest. A turisztikai szálláshelyeken (amelybe beletartoznak a kereskedelmi, a magán- és az egyéb szálláshelyek is) 6,7 millió vendégéjszakát töltött el 2,3 millió vendég. A vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal magasabb, a vendégeké 3,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A KSH szerint nőtt a magánszálláshelyek népszerűsége. Ugyanakkor a belföldi vendégek száma tizedével esett vissza, a vendégéjszakáké hat százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Velük szemben a külföldi vendégek száma hat, az általuk itt töltött vendégéjszakáké 11 százalékkal emelkedett. A szállásdíj-bevételek negyedükkel nőttek tavalyhoz viszonyítva.

Heves megyében a vendégek és az éjszakák száma is nőtt 2022. augusztusához képest, a vármegyei vendégszám 72,3 ezer, az itt töltött éjszakák száma 176,5 ezer volt, mindkettő 7-8 ezerrel haladta meg az előző évit. A külföldiek esetében az ide érkező turisták száma 2,2 ezerrel, az éjszakáké 2,7 ezerrel növekedett. A külföldiek körülbelül az idegenforgalom egyhetedét adták Hevesnek.

A tavalyihoz viszonyítva Szilvásvárad, Poroszló és Mátraszentimre forgalma érzékelhetően csökkent, Parádé és Sarudé picit növekedett, Felsőtárkányé és Noszvajé azonos vendégszám mellett az éjszakákat nézve kicsit apadt. A legnépszerűbb három úticél, Eger, Egerszalók és Gyöngyös is jó hónapot zárt, bár az egri szállásadók inkább a vendségszám emelkedésének és a külföldi turistáknak örülhettek inkább. Egerszalók és Gyöngyös esetében a vendégszám több negyedével emelkedett, a fürdőközségnél 25 százalékkal nőtt az ott töltött idő is, a mátraaljai városnál 18 százalékos volt a növekedés.

Vármegyénk esetében a turisztikai eredmények elmaradnak a 2019. augusztusitól, akkor csak a kereskedelmi szálláshelyekre kicsivel több vendég érkezett, az ott töltött idő pedig csaknem 20 ezer éjszakával több volt a mostaninál. Négy éve még a külföldiek körében is népszerűbb volt megyénk.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!