Bánya

2023.11.14. 12:42

Az LMP képviselője felülvizsgáltatná a recski bányahatározatot

Kanász-Nagy Máté arról érdeklődött a minisztériumnál, számíthat-e nagyobb bírságra a cég, amelynek bányaudvaráról iszap ömlött az alatta lévő házakra..

Fotó: Berán Dániel

A recski bányavállalkozó büntetésének felülvizsgálatáról érdeklődött az energiaügyi Minisztériumnál Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője. A parlament.hu-n olvasható kérdésében arról írt, az országos bányakapitányság arról tájékoztatta, hogy a recski bányakárok ügyében a bányavállalkozóra hárommillió forint bírságot szabott ki. Tekintettel az okozott kár súlyára, a kialakult lakhatási válságra, a bányanyitással kapcsolatos környezeti és egészségügyi problémákra, továbbá a bányászati tevékenység várható bevételeire, álláspontja szerint a kiszabott bírság mértéke nagyon alacsony, nincs arányban a büntetés a cselekmény(ek) súlyával. Lantos Csaba minisztertől ezért arról érdeklődött, hogy indít-e a kormány vizsgálatot az ügyben, s várható-e a kiszabott bírság mértékének felülvizsgálata.

A miniszter helyett Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában azt írta, elvárás a beruházók felé a környezetvédelmi, munkavédelmi és egyéb szabályok betartása. Felidézte, a bányafelügyelet június 16-án hivatalból eljárást indított a bányavállalkozóval szemben, megállapították, hogy a cég nem a jóváhagyott kitermelési műszaki üzemterv szerint végezte a bányászati tevékenységet, ezért a depónia megszüntetésére kötelezte és 3 milliós bírságot szabott ki rá. Szerinte a felügyelet független szerv a kormánytól és az országgyűlésnek tartozik éves beszámolási kötelezettséggel.

Kanász-Nagy Máté korábban a recski bányára kiszabott pénzbírság súlyosbítását szorgalmazta. Az Andezit Bau Kft. új bányaudvaráról ugyanis két nagyobb esőzés alkalmával rengeteg agyagos iszap ömlött le és árasztotta el a közeli Hunyadi utcát. Ez súlyos lakhatási válságot okozott, az ott élőknek napokra ki kellett költözniük otthonaikból. A képviselő a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hivatala alá tartozó Országos Bányakapitányságtól közérdekű adatigényléssel kérte ki az ügyben hozott határozatot. Abban rögzítik, hogy a bánya nem tartotta be teljes körűen az előírásokat. A képviselő szeretné pontosan látni, hogy mely előírásokat sértette meg a vállalkozó, mi az a jogszerűtlenség, amit elkövetett.

(Főoldali képünk forrása: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!