CSOK Plusz

2023.11.14. 17:25

Ennyi ingatlant kapni 80 millió alatt Hevesben

A hevesi új lakások többsége megvehető az állami hitelekből, a házak között azonban van jó pár drágább.

Tóth Balázs

Megváltoztathatja a lakáspiaci tendenciákat a jövő évben induló új támogatási rendszer, a CSOK Plusz, amely az első közös lakásként megvásárolt, maximum 80 millió forintos új lakóingatlanok piacán fokozott keresletet hozhat - áll az ingatlan.com és a money.hu közös elemzésében.

- Fontos eltérés a jelenlegi támogatásokhoz képest, hogy az eddig megismert feltételek szerint a CSOK Plusz nem tesz különbséget az új és használt lakóingatlanok között. Az új lakások drágábbak, ezért ugyanabból az összegből kisebb alapterületű ingatlant lehet vásárolni. A vevőknek viszont jó hír lehet, hogy 80 millió forint elegendő lehet akár több szobás új lakásra vagy házakra is. Ezek ráadásul energiatakarékosabbak, és sokszor korszerűbb elrendezésűek mint egy több tízéves használt ingatlan, így az új építésűek a jövőben jobban tartják majd az értéküket – idézi a közlemény Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

Korponai Levente, a money.hu vezetője azt emelte ki, hogy a kettő vagy több gyermekre igényelhető CSOK Plusz összege (30 és 50 millió Ft) már egy új lakás vásárlásához is nagyban hozzásegíthet, különösen, ha a babavárót is felveszi mellé a házaspár. Ugyanakkor ezek az összegek hitelek, az igényléshez és visszafizetéshez megfelelő jövedelemre van szükség.

Budapesten az átlagos négyzetméterárakat nézve 62 négyzetméteres új lakásra lehet elég ez az összeg. A tágabb fővárosi agglomerációban, vagy Pest vármegyében más településeken a 80 millió forintos összegből átlagban 92 négyzetméteres új ház jöhet ki. Ezen belül például Érden, Diósdon, Kerepesen, Gödön 83-110 négyzetméterrel lehet számolni.

A vármegyeszékhelyeken 100 négyzetméter feletti házzal lehet számolni. Győrben például 90 négyzetméteres lakás és hasonló méretű új ház fér bele a 80 millió költségvetésbe. Debrecenben lakás esetében 78, háznál pedig 130 négyzetméterrel érdemes kalkulálni. Ugyanakkor Kecskeméten 127, Nyíregyházán pedig 140 négyzetmétert meghaladó ház is szóba jöhet a CSOK Pluszt igénylőknek.

A különböző hirdetési oldalak találatai alapján Egerben is vannak új építésű lakások (oldaltól függően 10-25 ingatlant kínálnak), ezek négyzetméterára 800 ezer és 1 millió forint között mozognak, méretük a 20-30 négyzetmétertől a 101 négyzetméterig terjednek. Megyeszerte hét új építésű házat ajánlanak megvételre, ezek ára a négyzetméterenkénti 450 ezer forinttól 960 ezer forintig terjednek, méretük 50-110 négyzetméter között mozog. Gyöngyösön 65-85 négyzetméter közötti új építésű lakások vannak a piacon 35-47 millió forint közötti áron. Egerben egy-két új lakás drágább 80 millió forintnál, a megyében elérhető új házak több mint fele drágább 80 millió forintnál.

Vármegyénkben idén kilenc hónap alatt 187 lakás építésére adtak ki engedélyt a hatóságok, tavaly pedig egész évben 314 otthon felépítését engedélyezték a KSH szerint. Használatba vételi engedélyt idén 90 lakás kapott, ami fele a tavalyinak, 2022-ben egész évben 247 lakás létesült, az előző évhez képest harmadával több.

A napokban dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő is felhívta a figyelmet arra, hogy a CSOK Plusz minden eddiginél nagyobb támogatást nyújt a gyermekeket vállaló családok otthonteremtésében.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!