Villamos energia

2023.11.20. 09:15

A gázturbinás erőmű megépítéséig marad a lignitalapú termelés a Mátrai Erőműben + videó

Horváth László azt is megerősítette, hogy megkezdődik a tisztaszén technológiák alkalmazásának vizsgálata.

Szabó István

A Mátrai Erőmű fontos energiaforrás

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Horváth László villamos energia-ellátásbiztonságáért felelős miniszteri biztos, s egyben Heves vármegye országgyűlési képviselője több fórumon is megerősítette a már portálunkon is megjelent hírt, amely arról szólt, hogy egy csütörtökön megjelent kormányhatározat szerint hatásvizsgálat született a Mátrai Erőmű lignitalapú energiatermelésének fokozásáról. Ennek következményeként a Visontára tervezett kombinált ciklusú gázturbinás erőmű üzembe helyezéséig az erőmű lignites nagy blokkjai üzemképességének biztosítása szükséges.

Horváth László a HírTV-nek adott interjúban arról beszélt, hogy amíg ez az új blokk nem készül el, addig fennmarad a lignitalapú energiatermelés. 

– Nagyon fontos számunkra, hogy az a szénvagyon, amely rendelkezésünkre áll, az se vesszen el a jövőben. Ezért a kormány úgy döntött, hogy a következő év első felében előterjesztést tárgyal meg az alternatív, az úgynevezett tisztaszén technológiák alkalmazhatóságáról. A Mátrai Erőmű tehát a jövőben is fontos szerepet fog játszani, úgy viselkedik, mint maga az energia: nem vész el, csak átalakul – fogalmazott Horváth László.

A miniszteri biztos a közösségi oldalán is bejegyzést tett a témával kapcsolatosan.

– A tervezett gázturbinás erőmű megépítéséig fenntartjuk a lignitalapú termelést, ezzel garantáljuk az ország energiaellátásának biztonságát, megvédjük a munkahelyeket, a magyar szénvagyon hosszú távú hasznosítása, és a bányák üzemben tartása érdekében pedig megkezdődik a tisztaszén technológia alkalmazásának vizsgálata is. A Mátrai Erőmű olyan mint az energia maga: nem vész el, csak átalakul – jelentette ki a Facebook-oldalán Horváth László.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!