Statisztika

2023.11.13. 11:00

Kissé gyengült az építőipar Hevesben is

Augusztusban a hevesi cégek megrendelése nőtt, de még mindig nem dúskálnak annyi munkában, mint tavaly.

Tóth Balázs

Augusztusban csak kevéssel maradt el a hazai építőipar a tavalyitól. A KSH szerint a nyers adat fél százalékos csökkenést mutat, a munkanapokat is figyelembe vevő mutató 3,6 százalékos pluszban volt a nyár utolsó hónapjában. Az épületek építése 7,6 százalékkal visszaesett, az egyéb építményeké 13,6 százalékkal nőtt az előző évi, alacsony bázishoz képest.

Hevesben 6,4 milliárd forintnyi munkát végeztek az építőipari cégek, ami 0,6 százalékos csökkenést jelent (az előző két hónap már növekedést mutatott). Ezen fele-fele arányban osztoztak az épületépítők, illetve az egyebeket, például utakat építő vállalkozások. Előbbiek csökkenést, utóbbiak növekedést tapasztaltak tavalyhoz képest.

Országosan és megyei szinten is több új szerződés jött létre, főleg az egyéb építményekre vonatkozóan, de a hó végi szerződésállomány csökkent. Hevesben a cégek 6,7 milliárd forintnyi új munkára kötöttek kontraktust, ami 81 százalékkal több a tavalyinál. A meglévő szerződéseik értéke viszont így is 7,4 milliárd forint volt, ami bő fele az egy évvel korábbinak.

Az építőipar az első nyolc hónap alapján országosan és Hevesben is gyengébben teljesít, mint 2022-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!