Statisztika

2023.11.07. 11:25

Lendületet kapnak az egyéni vállalkozók, de stagnál a cégalapítási kedv Hevesben

Hevesben több vállalkozás szűnt meg, mint amennyi indult szeptemberben. Augusztushoz képest többen lettek önálló vállalkozók.

Tóth Balázs

A cégtrendet az OPTEN céginformációs szolgáltató adatai alapján technikai stagnálás jellemezte szeptemberben, de októberben már látható egy nagyobb mozgás, ami a cégszámok csökkenését hozza magával. A szeptemberi cégalapítások kismértékben meghaladták az augusztusi megszűnéseket, így technikailag elhanyagolható mértékű cégszámnövekedés látható, ami inkább stagnálást jelent.

A jelenlegi cégalapítási kedv egyértelműen hanyatlott az elmúlt két évhez képest. Szeptember hónap korábban erős cégalapítási periódusnak számított, amikor az új cégek száma meghaladta a háromezret. Az elmúlt időszakban azonban szezonálisan legalább ezerrel kevesebb vállalat alakult, így most már alig haladja meg a kétezret. Az aktuális cégalapítási szám összhangban van a járvány előtti adatokkal az Opten szerint. Ez a tendencia nemcsak a cégalapításokra igaz, hanem a megszűnésekre is. A covid alatt szeptemberben a cégalapítások domináltak, míg korábban és jelenleg is a vállalatok megszűnései vannak túlsúlyban. Az előző években, sőt részben a járvány előtt is a cégszám csökkenése volt a jellemző trend, de a gazdaság fellendülése és a pandémia alatt nyújtott támogatás nemcsak a cégalapításokban, hanem a megszűnések elodázásában is éreztette hatását. Ennek eredményeként egy évvel ezelőtt szeptemberben tetőzött a cégszám, majdnem elérve az 533 ezret.

Szeptemberben 2 ezer 256 új felszámolási eljárás indult szeptemberben. Az év elejétől kezdve a felszámolási eljárások száma meghaladta a 16 ezret, és az októberi részadatok már arra utalnak, hogy elérte a 17 ezres szintet. Már nem a járvány miatt elhalasztott ügyek száma hangsúlyos, hanem egyre inkább a jelenlegi gazdasági helyzet lesz a felszámolási eljárások fő okozója.

Az egyéni vállalkozók továbbra is kiemelkedő szerepet játszanak a gazdaságban. Úgy tűnik, valamilyen lendület megjelent, hiszen tavaly decemberhez képest a számuk 20 ezerrel több, és közelítik a 600 ezres szintet.

Az Opten szerint Heves vármegyében a cégmozgás közepesnek volt mondható szeptemberben, hiszen 33 új gazdasági társaságra negyven megszűnő vállalkozás jutott, ám 45 új felszámolás is kezdődött.

Vármegyénkben a KSH szerint szeptember végén 48 ezer 360 vállalkozás működött, 108-cal több mint augusztusban, de 350-nel kevesebb, mint egy évvel korábban. A társas vállalkozások száma 9060 volt, kilenccel több az egy hónappal korábbinál és 310-zel kevesebb az előző évinél. Önálló vállalkozása 39 ezer 300 személynek volt Hevesben, majdnem százzal többnek, mint augusztusban, de 39-cel kevesebbnek, mint tavaly szeptemberben.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!