Testközelből

2023.11.02. 21:00

Visontán és Lőrinciben is beengedték a látogatókat az erőművekbe

Az energiatermelésbe,víztisztításba, hulladékfeldolgozásba is bepillanthattak az érdeklődők.

Tóth Balázs

Ilyen sokan voltak kíváncsiak az MVM Mátra Energia Zrt.-re

Forrás: MVM Mátra Energia Zrt./Facebook

Hogyan jut el a meleg és a tiszta víz az otthonainkba, miként állítják elő az áramot, és hogyan tudjuk újrahasznosítani a hulladékot? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a látogatók, akik a felkeresték az Erőművek Éjszakája valamelyik helyszínét.

Az energiahivatal és csatlakozó partnerei 2023. október 27-én negyedik alkalommal rendezték meg az Erőművek Éjszakáját, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényét. A látogatók ezen a napon betekintést nyerhettek az erőművekben, a fűtőművekben és a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba, így vízművek és hulladékfeldolgozó üzemek is megnyitották kapuikat.

Az érdeklődők választhattak a hagyományos energiatermelők, akár az atom, biomassza, hulladék, lignit vagy éppen víz alapú technológiát alkalmazó erőművek közül, megnézhették a városi távfűtőművek működését, bepillanthattak egy vízmű vagy egy víztározó működésébe; kiderül, hogy hogyan lesz a szennyvízből tiszta víz, és azt is megtudhatták, hogy mi van egy víztorony belsejében.

A hulladékfeldolgozással foglalkozó üzemekben bemutatták, miként lesz a hulladékból újra felhasználható, vagy energetikailag újrahasznosítható alapanyag, és megmutatták azt is, mi hogyan segíthetjük hatékonyan ezt a folyamatot.

Vármegyénkből részt vett a programon a kiskörei vízerőmű, a visontai hőerőmű, vagy épp a lőrinci gázturbinás erőmű is. Az MVM Balance Zrt. Lőrinci Gázturbinás Gyorsindítású Erőmű esetében a tartalék gázturbinás erőmű életével, mindennapi feladataival ismerkedhettek, végigjárhatták az erőmű fő- és segédtechnológia területét, sőt, a többi gyorsindítású erőmű makettjét is megtekinthették. Az MVM Mátrában az erőműn kívül a bányában is látogatást tehettek a külsősök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!