Statisztika

2023.12.14. 09:00

Közel húsz százalékos építőipari visszaesés Hevesben

Megyénkben az országosnál nagyobb volt az építőipari visszaesés szeptemberben.

Tóth Balázs

Szeptembert is építőipari visszaesés jellemezte a KSH szerint, az ágazat termelése a nyers adatok szerint hat, a kiigazított adatok szerint fél százalékkal maradt el az előző évitől. Az épületeken végzett munka (a speciális szaképítés bezuhanásának is köszönhetően) tizedével maradt el a korábbitól, míg az egyéb építményeknél minimális növekedés volt tapasztalható.

Vármegyénkben 5,7 milliárd forintnyi munkát végeztek az építőipari cégek, ami 18 százalékos visszaesés a tavalyihoz viszonyítva, Heves megyében mindkét építmény főcsoportban körülbelül ugyanekkora volt a csökkenés. A megyében a teljesített megrendelés nagyobb részét tették ki az épületépítési munkák.

A KSH szerint a szeptemberben megkötött új szerződések volumene 32 százalékkal zuhant, Heves vármegyében ez a csökkenés 16 százalékos volt, de így 4,4 milliárd forintnyi új munkára szerződtek az első őszi hónapban. Az összes szerződés országosan több mint 30 százalékos elmaradásban volt a 2022. kilencedik havihoz képest, míg vármegyénkben csaknem a felére zuhant vissza. Heves megyében a megrendelések zöme egyéb építmény kivitelezésére szólt (5,8 milliárd forint), épületre 1,3 milliárd forint értékben rendelkeztek kontraktussal az építők. Előbbi a tavalyi állomány kétharmadát, utóbbi a harmadát jelentette.

A KSH szerint az idei harmadik negyedévben az építőipar árai 13 százalékkal növekedtek.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!