Állás

2023.12.14. 08:30

Alig tízezer munkanélküli van Hevesben

Csökkent az álláskeresők száma, Aldebrőn, Mikófalván és Gyöngyöshalászon a legkisebb a munkanélküliség.

Tóth Balázs

Tavaly novemberhez képest idén a 11. hónap végén hétezerrel kevesebben szerepeltek álláskeresőként a nyilvántartásban, közölte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, amely így 226 ezer munkanélküliről számolt be. Vármegyénkben éppen tízezer alá esett az állástalanok száma, ami közel négyszázzal kevesebb a megelőző évinél, és októberhez képest is csökkenést jelentett. Az álláskeresők közül 470 volt pályakezdő.

Novemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez mérve 3,6 százalékos volt, míg Heves megyében 5,4 százalékos értéket mutatott. Az észak-keleti régió átlaga 7,5 százalék volt.

Az állástalanok közül országszerte 130 ezren kaptak valamilyen pénzbeli ellátást, míg Heves vármegyében ilyen segítségre 5700-an voltak jogosultak. Megyénkben közel négyezer munkanélküli legalább egy éve nyilvántartott álláskereső volt.

Vármegyénk városai közül a legnagyobbakban négy százalék körüli volt a munkanélküliség, Hevesben bő nyolc százalék, a hátrányos helyzetű északi és déli térségekben 9-10 százalék közötti. Húsz faluban haladta meg a tíz százalékot az álláskeresők aránya, Tarnaleleszen, Tarnazsadányban és Terpesen pedig még mindig húsz százalék fölötti volt a mutató. A legalacsonyabb munkanélküliséggel, 0,83 százalékkal Aldebrő büszkélkedhetett, de meglepetésként Mikófalva lett a második 2,06 százalékkal, hajszállal megelőzve Gyöngyöshalászt, valamint Ostorost és Andornaktályát. Egerben 1179, Gyöngyösön665, Hatvanban 566, Hevesen 500 regisztrált munkanélküli volt november végén.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!