Bérmegállapodás

2024.01.16. 13:02

A Fülöp-szigeteki vendégmunkások jól beilleszkedtek a B. Braun gyöngyösi gyárában + fotók

A Fülöp-szigeteki munkaerő alkalmazása kényszermegoldás volt, mert a magyar iparból mintegy 100 ezer ember hiányzik, hangzott el a keddi sajtótájékoztatón. A B. Braun gyöngyösi gyárában akár 16 százalékkal több fizetést vihetnek haza idén a dolgozók

Szabó István

A bérmegállapodás aláírása a B. Braun cégvezetése és a szakszervezet részéről

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Kedden tartották az egészségügyi eszközöket gyártó B. Braun gyöngyösi gyárának évindító sajtótájékoztatóját és az éves bérmegállapodás ünnepélyes aláírását. A gyárban a cégvezetés és a szakszervezet között még ősszel elindított, és mindvégig konstruktív együttműködés keretében kidolgozott béremelési konstrukció eredményeként a legalacsonyabb órabéres szerelék-összeállítói munkakörben dolgozó, nem próbaidős munkatársak órabére bruttó 2150 forintra emelkedik. Ez 13 százalékos alapbéremelést jelent az ott dolgozó munkavállalóknak. Az alapbér mellett tovább bővült a bónuszok és béren kívüli juttatások köre is: havonta SZÉP-kártya, jelenléti bónusz, teljesítménybónusz, éves szinten pedig számos jelenléti prémium is növeli a munkatársak bérét. Számba véve a bérelemeket és az év során elérhető juttatásokat, a gyárban legnagyobb létszámban dolgozó szerelék-összeállítók jelenléti és teljesítménybónusszal, SZÉP-kártyával és éves jelenléti prémiumokkal egy hónapra vetítve bruttó 620 215 forint fizetést érhetnek el, ami éves szinten 16 százalékos bérnövekedést jelent. A fenti bónuszok mellett az évek óta működő törzsgárdabónusz és munkatársajánlási bónusz is pluszbevételt nyújt a dolgozóknak. A bérmegállapodást Horn Péter, a B. Braun Medical Kft. vezérigazgatója, Kállai Tamás, a B. Braun Medical Kft. ügyvezető igazgatója, Bóna Erika, a B. Braun Vasas Szakszervezet titkára, Cseh Erika üzemitanács-elnökhelyettes, szakszervezeti tisztségviselő és Nagy Veronika szakszervezeti titkárhelyettes írták alá.

Horn Péter évnyitó beszédében elmondta, hogy 2023-ban a továbbra is fennálló világpiaci kihívások ellenére sikeres évet zárt a B. Braun-csoport, ami nagymértékben köszönhető a gyöngyösi gyárnak – az itt előállított orvosi eszközökre egyre nagyobb a kereslet, így folyamatosan bővítik mind a gyárat és az alkalmazott technológiákat, mind munkatársak számát. Kiemelte, hogy céljuk olyan munkahelyeket és fizetéseket biztosítani a régióban, amelyre hosszú távon számítani lehet. Horn Péter a Fülöp-szigeteki dolgozók tavaly történt alkalmazásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a múlt évig kizárólag magyar munkaerővel oldották meg a gyár működését. 

– Mi 30 év óta folyamatosan bővültünk. A 2008-2009-es devizaválság idején is vettünk fel dolgozókat, amikor sok helyen másutt tömeges leépítések voltak. Tavaly be kellett látnunk, hogy minden erőfeszítésünk ellenére sem voltunk képesek munkaerőt találni, pedig folyamatosan bővítettük azt a kört, ahonnét beszállítottuk a munkaerőt a gyöngyösi gyárunkba. Ilyenkor egy cég két dolgot tehet. Az egyik: visszamond megrendeléseket. Ez azonban az összes költség emelkedése mellett, a termelés növekedésének hiányában, nem teszi lehetővé a béremelést. Ez utóbbihoz a termelékenységet és a volument növelni kell. Ehhez pedig a kézi szerelésben végzendő munkához ember kell. Ráadásul. ha nem tudunk többet gyártani, mert nem találunk embert, akkor a világban valahol előbb-utóbb létrehoznak alternatív gyártási opciót. Akkor mi nem növekedünk, stagnálunk, a szakszervezet részéről viszont folyamatos, jogos igény a bérek emelése. Ez egy ördögi kör. A vége az, hogy a gyárak megszűnnek. Azt gondolom, hogy a gyár jövője szempontjából végtelenül bölcs döntés volt a külföldi munkaerő alkalmazása. Hangsúlyozom: magyar munkaerőt akarunk ezentúl is alkalmazni, ha van. Azonban kamarai felmérések mutatják, hogy ma a magyar iparból mintegy 100 ezer ember hiányzik. A demográfiai trendek alapján évente 30 ezer ember kikerül a munkaerőpiacról. A külföldi munkaerő igénybe vétele tehát, szeretjük, vagy sem, kényszermegoldás. Egyébként a Fülöp-szigeteki munkatársak befogadása várakozáson felüli, gyártásba történő beillesztésük sikeres volt, munkájukat hatékonyan végzik, és a nálunk szerzett tapasztalataik is pozitívak – részletezte Horn Péter.

A vezérigazgató a jelentős kórházi kintlévőségekkel kapcsolatban elmondta, hogy abszolút partneri viszonyban vannak a magyar egészségüggyel.

– Több mint 30 éve vagyunk jelen e területen. Minden fizetési nehézség ellenére, mi valamennyi magyarországi kórház számára folyamatosan biztosítottuk az ellátást. Ezzel is kifejezzük azt a hosszútávú gondolkodást és partneri viszonyt, ami a működésünk minden területén meghatározó – hangsúlyozta Horn Péter.

A vezérigazgató végül személyi változásokat is bejelentett: Bognár József, a B. Braun Medical Kft. gyöngyösi gyáregységének termelési divízió igazgatója nyugállományba vonult, vezető tanácsadói pozícióban számítanak rá ezentúl. Az igazgatói feladatokat Eszenyi Tamás vette át tőle január elsejétől, a B. Braun Medical Kft. ügyvezető igazgatója pedig Kállai Tamás.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a B. Braun gyöngyösi gyára mára több mint 1700 embernek biztosít stabil munkahelyet, ezáltal a térség és Gyöngyös város meghatározó munkaadója. A két üzemből álló gyár egyszer használatos orvosi eszközöket állít elő, éves szinten 70 millió termék, elsősorban infúziós és transzfúziós szerelékek, cyto-szettek, katéterek, vérvonalak, műtéti elszívó rendszerek és egyéb speciális eszközök kerülnek ki a három három évtizedes múltra visszatekintő gyáregységből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!