Fenntarthatóság

2023.03.26. 11:54

A gyöngyösi B.Braun igyekszik napelemeket rakni ahová csak lehet

A telített gyöngyösi munkaerőpiacon lakhatással és oktatással lehetne segíteni.

Tóth Balázs

Bognár József, a B.Braun Medical Kft. termelési igazgatója vette át az elismerést

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Gyöngyös Város Gazdaságáért Védjegy nagyvállalati kategóriáját kapta meg idén az utóbbi években nagy bővítést végrehajtó B.Braun Medical Kft. A cég termelési igazgatójától, Bognár Józseftől megtudtuk, készítik elő a következő beruházást. Mint korábban beszámoltunk róla, fotovoltaikus erőművet szeretnének megvalósítani állami hozzájárulással.

- Haladunk a tervezéssel és a pályázati munkákkal, szeretnénk megvalósítani idén az első kört, azaz az üzem tetején, ahol csak lehetséges kialakítsuk a napelemeket. Szükség lesz rájuk, hiszen folyamatos üzemben tudunk menni, van technológia, amely a hét 7 napján, napi 24 órában üzemel – említette Bognár József.

A díjkiosztó alkalmával téma volt a munkaerőhiány, amely Gyöngyöst is érinti, ezt tapasztalja a B. Braun is, amely egyébként toboroz is munkaerőt a legutóbbi fejlesztés nyomán, a termelés növelése érdekében.

- Nehéz operátorokat szerezni. Most sikeresebbek vagyunk, ez a tiszta téri operátorra vonatkozik. Nem vagyunk kivételek a munkaerőhiányban, azon túl mérnökökre is szükségünk van. Nem azonnal, de közép- és hosszútávon technológiai fejlesztés, automatizálás szükséges, ehhez pedig szakember kell, aki a gépeket kezeli – emelte ki Bognár József.

Szerinte van amit ki lehet váltani robotokkal a B.Braunnál is, de a termékek jellegéből fakadóan sok munkafolyamatot nem, vagy csak részben. Változatos, sokrétű a termékpalettánk, 8-900 terméktípust gyártunk, azt nem lehet, hogy mindent robottal készítsünk, nem éri meg gazdaságilag. Van tervek, projektek, amelyekben azt nézzük meg, mi a közös a termékekben és azt lehet robotizálni.

Bognár József szerint a B.Braun presztízse nem kopott meg, 33 éve ők voltak az első nemzetközi vállalat Gyöngyösön. Azóta mellettük kis és nagy, valamint nemzetközi vállalatok nőttek ki, de ők továbbra is megvannak. Jó a kapcsolatuk az önkormányzattal és a polgármesteri hivatallal, bármilyen ügyben keresik meg a polgármestert, vagy a hivatalt, megkapják a szükséges segítséget. Részt vesznek a város társadalmi életben is, akár a kézilabda csapat névadójaként, akár az oktatásban a Berze tudományos laborjának támogatójaként. Ezen kívül élelmiszergyűjtésben és- mentésben, túraegyesületek, mozgáskorlátozottak támogatásában is aktívak, kölcsönös a szimbiózis.

Bognár József tart kicsit a beharangozott nagy foglalkoztatótól, nagy lenne a verseny a munkaerőért. Úgy gondolja, át kellene gondolni Gyöngyösön és országosan is, hogy a telített munkaerőpiacra beruházókat hoznak. Ezek kiszolgálását csak külföldi dolgozókkal lehet megoldani. Az országnak természetesen ad gazdasági előnyt, ha beruházó érkezik és külföldi vendégmunkásokkal töltik föl az üzemeket, de a külföldről érkezők az értékteremtésért kapott pénzt nem itt költik el, vagy csak kis részben.

Úgy látja, Gyöngyösön a lakhatási lehetőségek megteremtését mindenképpen összefogással kell megteremteni. Szükség van arra, hogy az ország távoli régióiból is költözzenek ide, az érkezők kapjanak lakástámogatást és megfelelő oktatást. Budapest közelsége nagy előny és hátrány is egyben a városnak. A fiatalok nem maradnak itt, naponta tudnak közlekedni a fővárosba, és elmennek. Bognár József szerint valaha a diákság erős része volt a városnak, most nem érzi ezt és ezen lakhatással és oktatással lehetne változtatni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!