Elismerés

2024.01.20. 15:25

Folyamatosan bővülne a Vilati Gyártó Zrt.

Heves Megye Gazdaságáért díjjal ismerték el a fémszerkezeteket gyártó és villamos berendezéseket szerelő társaság tevékenységét.

Tóth Balázs

Terdik János vezérigazgató (középen)

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Ebben az évben az egri Vilati Gyártó Zrt kapta meg – az Apollo Tyres mellett a heves Megye Gazdaságáért díjat. Az indoklás szerint a társaságnál több, mint 50 éve folyik a minőségi és versenyképes munka az egyszerűbb alkatrész gyártástól a komplexebb szerelési projektekig. Fő profiljuk a szerelés, azonban fémszerkezeteket is gyártanak villamos kapcsolószekrényekhez és légkondicionáló berendezésekhez. Termékeiket a vasúti járművekben, valamint a közösségi közlekedés más szegmenseiben használják a megrendelők. A társaságnak több mint 220 munkavállalója van, a létszám a 2009-es válságtól eltekintve mindig növekedett. 2023-ban fejezték be a több mint 600 millió forintos beruházásukat, melynek keretében új gyártóüzemmel, korszerű technológiák bevezetésével, és jelentős energetikai korszerűsítéssel fejlesztették termelési infrastruktúrájukat, így már 23 ezer négyzetméteren folyik a munkavégzés. A Vilati Gyártó Zrt. Heves vármegye nagy múltú, meghatározó gazdasági szereplője, foglalkoztatója, ahol jelenleg is folyamatos a fejlődés és a növekedés.

Terdik János vezérigazgató nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést, amiért köszönetet mondott a vevők, beszállítók, hitelezők, munkavállalók nevében. Úgy érzik, hogy az elmúlt 16 éves munkájuk – akkor vették át a többségi, majd a teljes tulajdonlást - látványos bizonyítéka a díj.

- A Vilati az 1960-as években Villamos Automatika Intézet néven indult, ebből nőtt ki a cégünk. A szocializmusban egy 3000 embert foglalkoztató megaüzem volt, a rendszerváltás utána egy viszonylag jó privatizációt követően a Wallis kezébe került, mi pedig tőlük vásároltuk meg 2006-ban – elevenítette föl Terdik János.

Hozzátette, az elmúlt bő másfél évtizedben a legfőbb feladatuk az volt, hogy életben tartsák a társaságot, nem volt fáklyás menet, sok nehézséggel küzdöttek meg, akár a 2009-es, akár a Covid válságra gondolnak. A másfél milliárd forintos árbevételük, tavaly 7 milliárd forintra nőtt, most 9-9,5 milliárd forint közé várják. A vezérigazgató szerint jó érzékkel találják meg az üzleti lehetőségeket, a csapat pedig piacképes munkát tesz le az asztalra, s megfelelően választják meg a beruházásaikat.

A legfrissebb fejlesztésekről Terdik János elárulta, vettek egy új stancológépet, amely egy különleges CNC vágógép, ezen kívül jelenlegi, 150 férőhelyes parkolót 250 autót befogadóra bővítik, ez lesz az idei első félév két nagy beruházási projektje. Tavaly egy nagy programot fejeztek be, új üzemet, napelemes rendszert építettek, korszerűsítették szennyvízkezelésüket. Ez 700 millió forintba került, amelyhez 500 millió forintos állami támogatást kaptak, amelyet köszönnek.

A vezérigazgató kifejtette, alapvetően nem saját termékeket gyártanak, hanem kapacitást adnak el olyan megrendelőknek, akiknek vannak saját termékeik. Az ilyen nagy szereplőkkel, a Siemenssel, Bombardierrel, Alstommal nem tudnak versenyezni, s bár van ötletük saját termékre, ez még nincs publikálható fázisban.

Terdik János tíz év múlva a jelenleginél kétszer nagyobb árbevételű céget szeretne látni. Bevételük 16 év alatt a hatszorosára emelkedett, ez a növekedési ütem nem tartható, de szerinte a duplázás nem irreális. Ehhez munkavállalók is kellenek majd, a munkaerőhiány után nehezebb azt mondani, hogy sok tartalék van a hatékonyságban. Bővülniük kell, reméli, a munkaerőpiac ebben segíti majd őket. Vannak közép-európai ambícióik is, de alapvetően nem annyira nagyok, hogy tudnák diktálni az ütemet, mindig reagálnak a helyzetre és megragadják az üzleti lehetőségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!