Díj

2024.01.21. 16:15

Sokat spórolnak a saját energia termelésével a Heves Megyei Vízműnél

Zöldgazdaságért díjat kapott Sasvári Szilárd, akinek vezetésével a Heves Megyei Vízmű Zrt. előtérbe helyezte a saját zöldenergia termelést.

Tóth Balázs

Sasvári Szilárd, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója (középen)

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Heves Vármegye Zöldgazdaságáért díjban részesül az idei gazdasági évnyitón Sasvári Szilárd, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója. Az indoklás szerint Sasvári Szilárd az elmúlt években a víziközmű ágazat nehéz gazdasági helyzete ellenére olyan fejlesztéseket hajtott végre a vállalat energia gazdálkodásában, amely nem csak a vármegyei vállalatok között mutat kiváló példát, de tevékenysége pozitív hatással bír az egész víziközmű szektorra nézve.

Felismerve az energetika jelentőségét a költséghatékony üzemeltetésben, terveit már az covid és az ukrajnai válságot megelőzően elindította. A szennyvíziszap energetikai célú felhasználását biogázüzemek létrehozásával alapozta meg, amely eredményeként nem csak villamos energia nyerhető ki, de a képződő, kezelt haszonanyag a mezőgazdaságban nélkülözhetetlen tápanyag forrásként is kiválóan használható. Az egri és gyöngyösi biogáz centrumok naponta ötezer köbméter biogáz termelésével tízezer kilowattóra villamos energiát állítanak elő. Ezeken kívül nyolc helyszínen 510 kilowattórányi naperőmű épült meg. A cég évente két gigawattórával kevesebb áramot vásárol, amely sokat segít a vállalat működőképességének megőrzésében.

- Ezt az elismerést a cég kapta meg, a munkatársak nélkül nem tartanánk itt. Ez a zöld díj az előrelátásról szól. Próbáltunk régebben is függetlenedni a központi áram- és gázrendszerekről, első számú vezérelvünk az volt, hogy olyan fejlesztéseket hajtsunk végre napelem és biogáz létrehozásával, amin keresztül tudjuk csökkenteni a költségeinket. Amikor bekövetkezett az energiasokk, jobb helyzetben voltunk mint mások – mondta Sasvári Szilárd.

A Heves megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója kifejtette, sokat dolgoznak annak érdekében, hogy a vízpazarlást, vízelfolyást csökkentsék. Ennek alapvetően az lenne legjobb megoldása, ha új, vagy felújított csőrendszer alkotná a vízvezeték-hálózatot. Az idén év elején bejelentett kormányzati intézkedések ebben tudnak segíteni szerinte.

- Az a munka, ami ránk vár, az nagyon sok lenne, hiszen a hálózati vízveszteséget le kell szorítani 15 százalékra, ami nehéz munka lesz. Folytatni szeretnénk a saját bázison létrejövő energiatermelést, erre van még módunk, hiszen ivóvíztermelő helyeinken több tíz hektárnyi terület áll rendelkezésre naperőművek építésére. Azok a fejlesztési források viszont még hiányoznak, amely révén el tudnánk indítani a beruházásokat. Ezt kizárólag központi intézkedésekkel lehetne megvalósítani, hiszen az önkormányzatoknak nincs erre pénzük. A vízművek a Kehop Pluszból juthatnak majd pályázati forrásokhoz, ennek részleteit még nem ismerjük – ismertette a lehetséges fejlesztési irányokat Sasvári Szilárd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!