Együttgondolkodás

2024.02.23. 11:50

A vendéglátós szakmai képzés megújítása elkerülhetetlen, de nem megy varázsütésre

Közös gondolkodásra hívja a Heves vármegyei turisztikai és vendéglátós szakma képviselőit a megyei iparkamara és a szakképzési centrum annak érdekében, hogy kineveljék a jövő szakembereit.

Tóth Balázs

„Egyedül nem megy…” címmel a vendéglátás szakember utánpótlásának aktuális kérdéseiről szervez rendezvénysorozatot a szakma jeles képviselőivel a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A vendéglátás, a gasztronómia maga a művészet, a hagyományok, a legújabb trendek, a vendégelvárások ötvözése olyan világ, ahol a konyhának személyisége van és lelke. „A csúcsgasztronómiában dolgozók érzékenyek, makacsok, szenvedélyesek, van bennük egy jó adag művészi hajlam, és mindig a tökéletességre törekednek” – összegzi Kordos Szabolcs író a szakma kiválóságainak jellemzését.

Mindezek tükrében nem meglepő, ha napjaink égető kérdése, Heves vármegyében lesznek-e olyan fiatal szakemberek, akik mindezen tulajdonságokkal bírnak? Akik képesek személyiséggel felruházni a konyhákat? Akiknek a kedvéért törzsvendégekké válunk? Képes-e a vármegyei vendéglátás kinevelni a következő generáció szakembereit, meg tudjuk-e szólítani a fiatalokat, felismerjük-e bennük a tehetséget, meglátjuk-e bennük a jövő mestereit?

A vendéglátós szakmai képzés megújítása elkerülhetetlen, de nem megy varázsütésre. Ezért közös gondolkodásra hívja az ágazat helyi jeles képviselőit a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum és a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. A több alkalomból álló rendezvénysorozatnak első alkalommal a Szent Lőrinc és a Sárvári Kálmán Technikum összefogásában a Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum ad otthont annak jegyében, hogy a turizmus-vendéglátás ágazat képzéseinek vármegyei megújítása érdekében a két intézmény szakmai képzései, erőforrásai, kiváló szakemberei a jövőben közösen állnak a vármegyei gasztronómia, a vendéglátás szolgálatában.

Az első kerekasztal beszélgetésre február 28-án 14 órától kerül sor. A szakmai fórumon a megújulás lehetőségét keresve a 21. századi vendéglátás követelményeit tekintik át.

A kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégei:

Macsinka János, Macok Bisztró

Szabó Katalin, Hotel Eger & Park

Sőregi Attila, Hunguest Saliris

Kücsön Gyula, Élményfalu Sarud - a Tisza-tó Kalandközpontja

Marsi Zsolt, Az Udvar - gasztrovállalkozó

Marján Sándor, Marján Cukrászda

Szabó Zoltán HBH – A sörház és étterem

Hócza Attila HBH – A sörház és étterem

Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető

Nagy Zoltán egyéni vállalkozó, a HKIK Vendéglátó Mesterek Klubja elnöke

Moderátor: Daru Péter

A hallgatóság soraiban a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum turizmus-vendéglátás ágazat képzéseiben részt vevő iskoláinak szakemberei foglalnak helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!