Visszaesés

2024.03.19. 09:02

Lejtmenetben az ipar

Tavaly az egész évben kisebb volt a kereslet a Heves megyei ipari termékek iránt, bár a január még tartotta a 2022-es szintet. Az idei első hónap hat százaléknál magasabb visszaesést hozott.

Tóth Balázs

2024 januárjában az ipari termelés volumene 4,1 százalékkal csökkent, ha figyelembe vesszük a munkanapok számát. A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, csak az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása, kőolaj-feldolgozás és egyéb feldolgozóipar növekedett. Az export 6,3 százalékkal maradt el a tavalyitól, míg a belföldi értékesítés egy százalékkal mérséklődött.

A KSH adatai szerint a feldolgozóipar termelése 4,4 százalékkal csökkent, ugyanakkor bányászaté negyedével, az energiaiparé 2,4 százalékkal emelkedett. Jelentős visszaesést tapasztaltak az autógyártásban és az elektronikai iparban is, de kisebb volt a kereslet a gumiabroncs-gyártásban és a fémiparban is.

Csupán néhány megyében, Pest és Fejér, Csongrád megyében, valamint a dél-alföldi régió három vármegyéjében volt pozitív elmozdulás. Heves megyében 374,37 milliárd forintos termelési volument mért a KSH, ami a tavaly januárihoz képest 6,6 százalékos visszaesést jelent.

A KSH szerint az új megrendelések öt százalékkal elmaradtak az előző évitől, az összes rendelésállomány pedig 16 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbihoz képest.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!