VOSZ

2024.04.04. 17:25

A recesszió után mutatkoznak jelek a javulásra

A következő években is fontos kérdés lesz a foglalkoztatás megtartása és növelése, a képzettség javítása. A gazdasági recesszió után mutatkoznak jelek a javulásra, de a hirtelen fogyasztásnövekedés inflációs veszéllyel jár.

Tóth Balázs

Ignácz Balázs a VOSZ éves beszámolóján

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Heves vármegyei szervezete csütörtökön vállalkozói fórumot és éves beszámoló gyűlést tartott Egerben. Elsőként Ignácz Balázs, Heves Vármegye főispánja köszöntötte a megjelenteket, s kifejtette, igyekeznek segíteni a lakosságot, valamint a vállalkozásokat. Tavaly 13 szakhatóságuk és hét járási hivataluk 800 ezer ügyféllel találkozott, 1,6 millió döntést, eljárást hozott, illetve indított. Szerinte Magyarországnak akkor megy jól, ha a vállalkozásoknak is, ehhez igyekeznek megadni a kellő támogatást, információt. Bízik abban, hogy Heves megye újra fejlődő pályára áll. Elmondta, míg a gazdasági tengelyt munkaerőhiány jellemzi, északon és délen munkanélküliség jellemző. Ettől az évtől kezdve a TOP Plusz és GINOP plusz uniós programokban támogatási lehetőséget tudnak biztosítani a vállalkozásoknak, hogy összhangba hozzák a munkaerő kínálatot és keresletet, bér-, lakás- és képzési támogatásokkal. A cél az álláskeresők és az inaktívak visszahozása a munkavilágába.

Dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója és üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója a gazdasági helyzetről adott áttekintést. Kitért a megye fejlettségére, a folyamatban lévő beruházásokra és arra, hogy Heves vármegyének minden részében megtalálhatók fejlett és szegény települések is., ami más térségekre nem jellemző. A hazai gazdaság fő problémájaként megjelölte a beruházások és a fogyasztás visszaesését, utóbbi gyors újraindulása azonban ismét inflációhoz vezethet. Mint mondta, az ipari termelés is csökkent, az autóipar és az akkumulátorgyártás tartotta fenn. Az építőipar visszaesett az uniós támogatások befagyasztása és az állami beruházások leállása miatt, valószínűleg tisztulni fog a szektor, sokan próbálnak a piacról megbízásokat szerezni. A cégeknek a digitalizációba és az innovációba kell most beruházniuk az ágazatban. Kifejtette, a reálbérek emelkedése az elmúlt években meghaladta a termelékenység növekedését, most visszaesés volt, de a második félévben ismét növekedés várhat. Szerinte idén 4 százalék körüli inflációra, a tavalyi visszaesés után 2,9 százalékos GDP-növekedésre, 394-401 forintos euróra érdemes számítani, jövőre picit magasabb gazdasági gyarapodás és euró árfolyam várható. A mediánbérek emelkedni fognak, a fogyasztás is növekedni fog.

Eppel János, a VOSZ elnöke a szervezet stratégiájának megvalósításáról beszélt. Mint mondta, a 35 éves VOSZ értéke az önkéntesség, a függetlenség, az együttműködés és a szakmaiság. Aktívak és szervezettek is, szolgáltatásokat nyújtanak, vállalkozásokat fejlesztenek, társadalmi felelősségvállalási programokat visznek. Szót ejtett a népszerű Széchenyi Kártya Program folytatásáról, a VOSZ Port szolgáltatásainak bővítéséről, ami az adminisztrációban, számlázásban is segíthet a tagoknak, s próbálják mesterséges intelligenciával is bővíteni. A terveik között szerepel új Széchenyi Kártya konstrukciók bevezetése, biztosítások kínálása, általános tanácsadás és energiaközösségek létrehozása. Hozzáfűzte, az új ESG auditálás nem csak nagyvállalatokat, hanem beszállítóikat is érinteni fogja, igyekeznek ehhez segítséget nyújtani.

Ádám Imre, a VOSZ elnökhelyettese utóbbi kapcsán elmondta, környezeti, társadalmi és irányítási szempontoknak kell megfelelniük a társaságoknak. Veszprémben április 25-én szabadegyetemet tartanak a kérdéskörről, amelyet online is lehet követni. A foglalkoztatásban szerinte több kérdést kell megoldani. Az egyik a külföldön dolgozók hazacsábítása, jelenleg 714 ezer magyar állampolgár él külföldön, bő harmaduk nem tervez hazajönni, majdnem felük pedig nyitott rá, de leginkább nyugdíjas éveire. Megemlítette az 55 év felettiek problémáját, sok a nyugdíjas és egyre több lesz, a cél, hogy a friss nyugdíjasokat is valamilyen formában a munkaerőpiacon tartsák, ez jelentősen befolyásolná a GDP-t is. Most a nyugdíjasok 14 százaléka dolgozik. Ádám Imre elmondta, Magyarország jól áll a foglalkoztatásban, az uniós átlag feletti az arány, minél képezettebb valaki, annál nagyobb eséllyel vállal munkát. Alacsony a munkaerő-tartalék, nehezen mobilizálható, ráadásul képzettségükön is javítani kell, alkalmazkodniuk kell az új technológiákhoz. A munkanélküliek fele, 150 ezer ember komplex programmal illeszthető be a munkaerőpiacra. A VOSZ szorgalmazza az atipikus foglalkoztatást és az egyszerűsített munkavállalás szabályainak lazítását.

Az előadásokat követően Kósa Péter bemutatta a Detki Kekszet, annak fejlesztéseit, és a hamarosan megjelenő új termékcsoportot. Beszámolt arról, hogy új csarnokokkal bővülnek és egyre inkább robotizálják a csomagolást.

A fórumot követően Bányainé Micski Marianna, a VOSZ Heves Vármegyei Szervezet elnöke számolt be a tavalyi és idei rendezvényekről, Bóta Gábor megyei irodavezető pedig a szolgáltatásokról és a Széchenyi hitelekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!