Verseny

2024.04.19. 18:30

Szántottak, szereltek, alkatrészt készítettek a gépészek Pétervásárán + videó

Gyakorlati tudásukról adtak számot csütörtökön az ország legjobb mezőgazdasági gépész tanulói.

Tóth Balázs

A portfóliók bemutatását követően csütörtökön a gyakorlati feladatokkal folytatódott a mezőgazdasági gépészek Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntője Pétervásárán. A 18 diákot három csoportra osztották, mindegyik csapat egy-egy helyszínen adott számot tudásáról, majd a rendelkezésre álló idő leteltét követően cseréltek. Az egyik feladat például egy több darabból álló fém alkatrész elkészítése volt a lakatos műhelyben, a megadott paraméterek alapján több szerszám precíz használatára is szükség volt a teljesítéséhez.

Szántottak, szereltek, alkatrészt készítettek a gépészek Pétervásárán
Szántottak, szereltek, alkatrészt készítettek a gépészek Pétervásárán
Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Gépészek a traktoron

Mindeközben egy másik műhelyben két hatalmas, modern traktoron kellett végrehajtani egy feladatsort a fiataloknak. Oda kellett figyelni a munkavédelmi, biztonsági szabályok betartására, meg kellett találni a különböző kapcsolókat, akadt szerelési feladat és a traktorra szerelt műtrágyaszóró használatát is be kellett mutatni, bár jelen esetben bizonyos mennyiségű búzát kellett kiengedni a tárolóból. Voltak feladatok egyébként, amelyet nem kellett végrehajtani, csak szóban kellett elmondani a cselekménysort.

A műhelyben végzendő feladatok mellett szántaniuk is kellett a versenyzőknek. A város határában, szép időben, kicsit sáros földön kellett számot adni gyakorlati tudásukról a végzős diákoknak. A zsűri ellenőrizte az ekék beállításait, különösképp pedig a kezdő barázda meghúzását. A diákoknak nem csak megadott mélységben, hanem bizonyos idő alatt kellett föltörniük a földet. Ez egyébként nem volt egyszerű, a kirendelt segítők eleinte többször is jeleztek a versenyzőknek, aztán már minden simán ment, folyamatosan fordultak a traktorok a föld két végében. Szerencsére olyan területet senki nem kapott, amiben villanyoszlop állt. A versenyben pénteken hirdetik ki az eredményt, de az első három helyezett között még nem árulják el a sorrendet, azt csak a Szakma Sztár Fesztiválon tudják meg a helyezettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!