kertelünk

2017.08.06. 16:27

Ha tehetjük, feltétlenül komposztáljunk!

A komposztálás legfontosabb előnye, hogy a hulladékból értéket teremtünk és a keletkező humuszanyagok javítják majd a talaj szerkezetét.

B. K.

Célszerű komposztálni Fotó: Shutterstock

Idén tavasszal és a nyáron az átlagosnál nagyobb mennyiségű csapadék hatására sokkal többet kellett füvet, zöldnövényi részeket ­vágni és metszeni, ezért több nö­vényi hulladékunk keletkezett, amit célszerű volt bekomposztálni. A komposztálás legfontosabb előnye, hogy a hulladékból értéket teremtünk és a keletkező humuszanyagok javítják majd a talaj szerkezetét, ezzel javíthatjuk víz- és hőháztartását a termőterületünknek. A komposzt teljes értékű táplálék a növényeknek, és a komposztálódás során a kiindulási alapanyagok teljesen lebomlanak, ezért a környezetünket is védjük: ősszel nem kell eltüzelnünk a megszáradt növényi hulladékunkat.

A komposztálható anyagok nagyon széles körűek. A levágott zöldnövényi részektől a háztartásban keletkező konyhai hulladékokig – gyümölcs, zöldség, kávézacc, teafű (tasakkal is), tojáshéj (összetörve) – is bekerülhetnek. Ide tehetjük a lekaszált, levágott gyomnövényeket még a virágzás előtt, ám ha már virágzik a gaz, akkor azt szedjük le róla, nehogy a későbbiekben a már kész humusszal a magjai visszakerüljenek a kertbe, virágládába. Itt érdemes megemlíteni, hogyha a gyomnövények magjai már beértek, felmagzottak, akkor azok a komposzt korhadása során kicsíráznak és elpusztulnak a komposztálás következtében fellépő hő hatására, 65–70 Celsius-fokon!

Célszerű komposztálni
Fotó: Shutterstock

A kertészkedők egyéb kérdései­re készséggel válaszol Nagy Szabolcs, Egerben, a Kertünk boltjában, vagy a 36/518-512-es telefonszámon.

B. K.

Címkék#Kertelünk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!