Időjárás

2022.09.15. 16:45

Özönvíz csapott le Heves megyére: riasztást adtak ki

Még szaharai port is hozott magával.

HEOL

Egert már elérte a vihar

Forrás: HEOL

Többfelé és több hullámban fordulhatnak elő zivatarok a nap folyamán, legkésőbb a délkeleti területeken - írta a met.hu. Délután, illetve kora este a Dunántúlon, illetve a Dél-Alföldön heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. A zivatarok környezetében viharos széllökésre, jégesőre kell számítani, illetve az ismétlődő cellaátvonulásból rövid idő alatt lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat.

Forrás: met.hu

Az este folyamán északnyugat felől stabilizálódik a légkör, s fokozatosan a déli területekre korlátozódik a zivatartevékenység.

Pénteken napközben legfeljebb a déli, délnyugati, határhoz közeli területeken fordulhat elő egy-egy gyengébb zivatar. 

Forrás: met.hu

A hullámzó frontrendszer előterében meleg-nedves szállítószalag húzódik fölénk. Ez kedvező feltételeket teremt a labilis levegőben záporok, zivatarok kialakulásához, amelyekre egy adott ponton akár több alkalommal is lehet számítani. Lokálisan jelentősebb csapadékra is van kilátás az ismétlődő cellaáthelyeződések miatt. Sőt heves zivatarok is kialakulhatnak - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik Facebook posztjában, továbbá az érkező szaharai porra is felhívták a figyelmet.

Forrás: Facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat

Rázsi András egri meteorológus, fizikatanár korábban hosszabban is beszélt a jelenségről portálunknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!