Heves Megye

2019.04.24. 16:00

Piros hó most nem, sáreső viszont jöhet

Elérte Európát az évtized – egyik – legmarkánsabb szaharai porviharos eseménye.

G. R.

– Most megint eshetne piros hó, de tavasz van – ezzel a felütéssel kezdte Rázsi András egri meteorológus, fizikatanár, amikor arról kérdeztük, mit jelent számunkra a hír: elérte Európát az évtized – egyik – legmarkánsabb szaharai porviharos eseménye. Narancssárgára színezett naplemente, vörös foltok és porcseppek az autók szélvédőjén, kerti bútorokon. Ilyen és ehhez hasonló jelenségekből, pirosas sáresőből következtethetünk arra, hogy valami történt a légkörben, árulta el a szakember.

– Az előrejelzésekből tudtuk, hogy számíthatunk erre, de ez inkább csak látványos, izgalmas jelenség, veszélye nincs – nyugtatott meg a meteorológus. Szavaiból megtudhattuk egyedül a repülőgépekre lehet veszélyes az igen magas porkoncentráció, károsíthatja a gép szárnyát. Ilyenkor ott, ahol intenzívebb szaharai por jelenléte, leállíthatnak gépeket, de ez egyedi, ritkán előforduló eset csak.

Maga a jelenség azonban nem ritka, legutóbb februárban tapasztalhattunk hasonlót, így nem tanácsos legyintenünk az olyan dolgokra, amiket nem szeretnénk megtenni, hogy „majd ha piros hó esik”, mert könnyen behajthatják rajtunk az igéretet. Pláne, ha a piros sáresőre is vonatkozik a mondás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában