Időjárás

2023.02.04. 08:11

Riasztás van érvényben a viharos szél miatt Heves vármegyében is

Az előrejelzésen felül hasznos tanácsokat is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel.

HEOL

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt tanácsolja, inkább maradjunk otthon (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Friss

Nyolc óra harminc perckor Heves vármegye minden járására első fokú, citromsárga színű riasztást léptetett érvénybe az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzés szerint tovább erősödik az északnyugati szél, amely a nappali órákban egyre inkább északira fordul. Napközben az országban sok helyen lehet 70 kilométer per óra fölötti széllökés. Erősen viharos (90-100 kilométer per órát meghaladó) szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod, Szabolcs) várhatók. Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben (főként Bakony), a Mecsek környékén és a Balaton térségében 110 kilométer per óra körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani. Az időjárási helyzetre való tekintettel a piros fokozattal riasztott területek nagysága növekedhet! Síkvidéken a Nyírség, Hajdúság hófödte tájain a viharossá fokozódó szél a kialakult hóréteg átmeneti olvadása, kérgesedése ellenére is okozhat gyenge (esetleg közepes) hófúvást. A hegyek hóval borított részein erősebb hófúvásra is számítani kell.

Korábban írtuk

Ha lehetőségünk van rá, ma inkább maradjunk otthon - hívja fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán.
Mint írják, az északi, északnyugati szél szinte országszerte viharossá, a Dunántúlon és az északkeleti, keleti megyékben erősen viharossá fokozódik! Kikerült a legmagasabb fokú, piros riasztás a Balaton környékére 10 járásra, piros figyelmeztető előrejelzés pedig 5 megyére van kint a Dunántúlon, ami még bővülhet! Kérik, hogy kövessük a veszélyjelzést, közlekedjünk körültekintően és ha van rá mód, ne parkoljunk fa alá!

Előbb nyugaton, majd másutt is csökken a felhőzet. Zápor, hózápor, havas eső elszórtan alakulhat ki (nagyobb eséllyel keleten). Estétől csökken a csapadékhajlam.

Heves vármegyén belül a Hatvani-, a Gyöngyösi és a Hevesi járásra adott ki első fokú, citromsárga színű riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel.

A kataszrófavédelem is hasznos tanácsokkal szolgál a téma kapcsán. 

 

 

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!