Időjárás

2023.10.22. 08:00

115 éve fagyoskodtak az egriek, most pólóra vetkőznek

Mintha tavasz lenne, az időjárás vicces kedvében van. Száz éve megfagytunk, most a melegrekordok dőlnek meg.

Molnár Helga

Az áprilist nevezik szeszélyesnek, de idén az október is kiérdemli ezt a jelzőt. Egyik nap talajmenti fagyot mérünk, néhány napra rá meg szaharai meleg érkezik, mint e héten pénteken. 

Eleink ezen a napon már didereghettek. Például 1908. október 22-én -9 fokot mértek Egerben, s abban az esztendőben ebben a városban volt a leghidegebb október 22-én. Ehhez képest most a hétvégén süt a nap, több helyen sorra dőltek a melegrekordok – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzések szerint vasárnap északkeleten zivatar is kialakulhat. Az eleinte még élénk, helyenként erős déli, délnyugati szél nyugatira, északnyugatira fordul és lassan mérséklődik, de zivatarok környezetében előfordulhatnak erős, esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 24 fok között valószínű. 

Hétfőn a pára, köd, rétegfelhőzet helyenként tartósabban megmaradhat, fátyolfelhők is érkeznek, emellett hazánk nagy részén több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A hajnali 4, 11 fokról 15 és 23 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a szélvédett északkeleti részeken mérhetik az alacsonyabb értékeket.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!