Időjárás

2024.02.05. 21:07

Sokszor volt zord idő, mínusz 10 foknál hidegebb a Bükkben januárban

28 nap fagyos nap mellett 17 zord volt a Bükkben.

Molnár Helga

A 2024-es január rövid statisztikai összegzését tették közzé a Mohos-töbörben mért adatok alapján. A 2024-es január 28 fagyos nap mellett 17 zord (-10°C alatti legalacsonyabb hőmérséklet) napot hozott a Miskolci Egyetem-Földrajz-Geoinformatika Intézete által monitorozott Bükk-fennsíki Mohos-töbörben.

16 alkalommal (naptári napon) hűlt a hőmérséklet -15°C, és 7 alkalommal -20°C alá. A havi átlaghőmérséklet -5,25°C volt, -24,9°C-os havi legalacsonyabb hőmérséklet és 6,7°C-os a legmagasabb hőmérsékleti értékek között. 13 alkalommal maradt 0°C alatt a napi középhőmérséklet.

A hónap során több esetben is anticiklonális hatás alá került a Kárpát-medence. A nyugodt, kevésbé dinamikus periódusokban adottak voltak az inverziós légrétegződés kiépülésének feltételei (szélcsendes, derült éjszakák), így nagy számban, közel zavartalan hőmérsékleti görbék mellett jött létre a termális inverzió (hideg légtó) a Mohos-töbör áramlási rendszerén belül. Jellemző volt a felszíni albedót növelő vékony hótakaró jelenléte a fennsíkon. Ennek hűtő hatása a töbrökben (is) egyértelmű volt, azonban a talajtakaró hőszigeteléséhez vastagsága nem volt elegendő. Így a külső hőmérsékleti viszonyoknak részben kitett felszínközeli talajréteg (-5 centiméter) -6,2°C-ig hűlt. Ez az érték jóval alacsonyabb mint a vastag hótakaró, de hidegebb léghőmérséklet jelenléte mellett rögzített talajhőmérsékleti értékek (például 2023 február).

(Főoldali képünk illusztráció, forrás GettyImages)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!