Időjárás

2024.01.22. 12:30

Mínusz 22 Celsiussal indult a hét a Bükkben

Hétfőn reggel 7 óra 20-kor -22,03 Celsius fokon állt be a reggeli legalacsonyabb hőmérséklet a Mohos-töbörben.

Molnár Helga

Egy újabb érdekes éjszaka volt a Bükk-fennsíkon – írja a Mohos-töbör mikroklíma kutatás közösségi oldalán. Ahogy azt írják, január 22-én hétfőn reggel 7 óra 20-kor -22,03 Celsius fokon állt be a reggeli legalacsonyabb hőmérséklet a Mohos-töbörben. A kiépülés típusa a keverő események által befolyásolt kategóriába esik, ugyanis a görbe zavartsága túl nagy, hogy azt enyhe zavarással jellemzik.

A léghőmérsékleti görbe érdekességét az adja, hogy a körülmények csak időszakosan voltak optimálisak, ennek ellenére a hideg légtó a töbörben kimondottan alacsony hőmérséklet mellett épült ki. A Kárpát-medence alacsonyabb térszíneit érintő ködhajlam (úgynevezett hidegpárna) a téli félévben ismert, gyakori jelenség anticiklonális hatás mellett. A ködtengerből azonban a Bükk-tömege kiemelkedik, így a fennsík felett többnyire derült, szélcsendes időjárás uralkodott. Miközben Miskolcon vastag zúzmara borítja a tereptárgyakat, növényzetet, sűrű köd mellett, addig a fennsíkon ragyogóan tiszta az idő. Így a kisugárzási feltételek a köd felől adottak voltak a Mohos-töbör környezetében.

– Azonban északnyugati irányból több hullámban, a magasban zajló emelt, (meleg) konvekció hatásaként felhősávok zavarták meg a zavartalan kisugárzási körülményeket. A magasabb vízpáratartalmú légrétegek pedig visszaverik a felszín által kibocsátott hőenergiát a felszín irányába, ezáltal melegedést előidézve a reflektancia által érintett területeken. Pontosan ezt történt hétfőn hajnalban is. Fontos részlet azonban, hogy a felhőzet sávokba rendeződve, időszakosan zavart keltett, de éjfél után kevésbé befolyásolta a görbét, 5 óra 40-kor pedig teljesen kitisztult az ég. A legalacsonyabb hőmérséklet beálltáig ezen a ponton még 1 óra 40 perc volt hátra, ez pedig éppen elegendő volt, hogy a léghőmérséklet -19,3 C fokról -22,03 Celsius fokig hűljön. Fontos megjegyezni, hogy az éjszaka során zavart keltő felhősávok jellemzően fátyolfelhők voltak – részletezték.

A Bükk-fennsíkot továbbra is vékony hótakaró borítja. A hóborítottság csökkenti a várható legalacsonyabb hőmérsékleti értéket, napok óta -20 Celsius alatti napi minimumokat rögzít az állomás a Mohos-töbörben. Azonban vastagsága nem elég, hogy komoly hőszigetelő rétegként viselkedjen. Ennek eredményeképp a - 5 centiméteren rögzített talajhőmérséklet minimumértéke -4,8 Celsius Fok volt reggel 8-kor.  Ez a második legalacsonyabb talajhőmérsékleti érték a 17-én rögzített, -4 és -9 Celsius fok közötti érték után, amikor egyáltalán nem volt hótakaró a fennsíkon.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás GettyImages)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!