Időjárás

2024.04.15. 15:45

Emlékszik még? Hóval tört be a hidegfront tavaly áprilisban

Április ide vagy oda, hétfőn este megérkezik a hideg észak-északnyugat felől, de az eset nem példa nélküli. Tavaly áprilisban is erős lehűlés érkezett Heves vármegyébe, sőt, a hidegrekord is megdőlt a Kékesen.

Heol.hu

A szeszélyes április idén sem hazudtolta meg magát, sorra dőltek a melegrekordok vasárnap, a nyárias idő már-már kánikulába fordult, írta az Origo is. Ezt váltja most egy erős hidegfront.

Hóval tört be a hidegfront tavaly áprilisban
Hóval tört be a hidegfront tavaly áprilisban
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Keddre viszont brutális lehűlés várható, de ez sem példátlan április közepén. Az áprilisi télies idő új rekordot hozott tavaly. Az elmúlt évben április 6-án ugyanis a Kékestetőn mínusz 2 foknál nem emelkedett magasabbra a hőmérséklet, ezzel pedig megdőlt az erre a napra vonatkozó országos legalacsonyabb maximum-hőmérséklet rekordja. Az ezt megelőző rekord húsz évig élt és szintén Kékestetőn mérték: 2003-ban mínusz 1,9 fok volt a maximum-hőmérséklet áprilisban. Három éve pedig egyenesen hóvihar tombolt a Mátrában április elején, majd április 14-én is beborította a hó a Kékestetőt. 

A hidegfrontra érzékenyek készüljenek!

A Köpönyeg tájékoztatása szerint kettős fronthatás terheli szervezetünket. A hidegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus, stroke).

Kedden már sokfelé számíthatunk esőre, záporra, délen, délkeleten és néhol keleten zivatarokra is. Élénk, erős lesz az északira, északnyugatira forduló szél. Jelentős lehűlés érkezik. A legmagasabb hőmérséklet 9 és 22 Celsius-fok között alakul, délen, délkeleten mérhetünk még 20 fok körüli, északnyugaton pedig 10 fok körüli maximumokat. Egerben 13 Celsius fok körül lesz a várható csúcshőmérséklet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!