Gyöngyössolymos

2018.06.05. 17:30

Drámai éjszaka: unokáival menekült a nagymama a tűz elől

Kigyulladt és leégett egy épület, a gyöngyössolymosi Szabadság út végén hétfő éjjel. Az egy udvaron álló több épület közül épp a középső lett a tűz martaléka. A helyszínre a gyöngyösi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a szomszédos épületekből hét embert mentettek ki a rendőrséggel közösen.

Hliva Éva

Kedd délelőtt még néhol füstöltek a leégett épület gerendái és erős égett szag terjengett. A mintegy negyven négyzetméteres épület jobb és bal szomszédságában is alig egy pár lépésre két másik lakóépület található. Az egyik bejárata előtt egy elszenesedett, megfeketedett gerenda szinte elállja az utat. Füleki Lászlóné jön elénk. Ő volt az, aki észrevette a tüzet és hívta a tűzoltókat. A nagymama azt meséli, az ablakon ugráltak ki, mert az ajtón nem tudtak kimenekülni.

Jaskó Istvánné Fotó: Ládi László

– Nagy ropogás hallatszott, láttuk ég a szomszéd ház, hívtuk a tűzoltókat, azok meg a rendőröket. Nagyon megijedtünk, épp amikor a kisgyerekekkel akartunk kimenekülni az épületből leszakadt a gerenda – magyarázza Fülekiné. Elmondja azt is, hatan élnek ott, két kis unokája is velük lakik, ők négy és nyolc évesek. A tűzeset éjszakáján mindannyian otthon voltak.

Megtudom azt is, a leégett házban senki nem lakott, ám tele volt használati tárgyakkal, bútorokkal, ruhákkal, fazekakkal. Úgy tudja a szomszéd, azok a holmik az előző lakóé voltak.

Jaskó Istvánné özvegyasszony a ház másik oldalán álló hátsó épületben él, már több, mint húsz éve. Ez egy régi építésű, alacsony belmagasságú fagerendás parasztház az úttesttől legtávolabbi épület. Elmeséli, hogy a lánya hetenként kétszer látogatja meg, segít neki a háztartásban, ennivalót hoz és ellátja, hisz ő már nehezen mozog. Rózsika néni egy évvel ezelőtt vesztette el a lábát, így most már csak járókerettel tud közlekedni, ám így is nehezen, nem igazán tud kimenni a házból.

Nagyon csúnyán leégett az épület Fotó: Ládi László

– A szomszéd, Marika jár át hozzá esténként beszélgetni – ezt meséli el az idős asszony ottjártunkkor. Kiderül, a hétfő éjjeli tűzesetnél egyedül volt otthon, már aludt, a dörömbölésre ébredt fel és ugyan nagyon megijedt, de nem esett baja.

– Kiabáltak, hogy vigyázzak, mert betörik az ajtót! Majd jöttek a rendőrök megkaptak, mezítláb voltam, úgy hálóingben, jajgattam, mert ahogy fogtak fájt nagyon a kezem. Leültettek a földre, ott vártam, jöttek a mentők és kérdezték jól vagyok-e, mondtam semmi bajom, aztán kértem vigyenek a szomszédba, Marikához – részletezi az elmúlt éjszaka történéseit az idős asszony. Hozzáteszi még, hogy nem tudja mi történhetett. Mintegy magának teszi fel a kérdést: „nem lehet tudni, hogy vajon ki gyújtotta fel azt a házat, mert hogy magától az nem gyullad ki, az biztos, hisz még villany sem volt bevezetve”

Fotó: Ládi László

A rendőrség vizsgálja az ügyet, de a jelenlegi adatok alapján a tűz keletkezésénél nem merült fel bűncselekményre utaló körülmény – tudatta portálunkkal Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában