Elővigyázatosság

2019.02.26. 13:03

Bűnmegelőzési tanácsok megyénk rendőreitől

A rendőrség kéri, hogy fogadják meg a tanácsokat, és hívják fel rá a környezetükben élő idősebb ismerőseik, rokonaik figyelmét is.

Heol

Fotó: police.hu

A Gyöngyösi Rendőrkapitányságra február 25-én két bejelentés is érkezett, hogy egy gyöngyössolymosi idős nő és egy gyöngyösi idős férfi otthonában magukat gázszerelőnek kiadó személyek jelentek meg – tájékoztatta portálunkat Soltész Bálint rendőrségi sajtószóvivő.

Közölte: a későbbi sértettek beengedték lakásukba a gázrendszer felmérését színlelő férfiakat, majd előleget is adtak nekik.

Mindkét eset kapcsán csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt indult nyomozás.

A rendőrség kéri, hogy akiknél hasonló indokkal jelentek meg a férfiak akkor is ha sérelmükre nem követtek el jogsértést tegyenek bejelentést személyesen a Gyöngyösi Rendőrkapitányságon, vagy a 06/36-522-111/1182 melléken, továbbá az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén, illetve névtelensége megőrzése mellett a 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán.

Fogadják meg a rendőrség tanácsait, és hívják fel rá a környezetükben élő idősebb ismerőseik, rokonaik figyelmét is.

- Ne tartsanak otthon nagy mennyiségű készpénzt, értékeikkel ne hivalkodjanak.

- Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a lakásajtót és kaput.

- Ne engedjenek be idegeneket a házukba, udvarukba, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, bármilyen jó üzletet kínálnak is, vagy segítséget kérnek.

- Ha díjbeszedő, egyéb „hivatalos emberek”, vagy idegenek érkeznek, kérjenek tőlük igazolványt, hívják át a szomszédot, ismerőst, vagy hívják fel rokonaikat, gyermekeiket, kérjenek segítséget a rendőrségtől.

- Jótékonysági célra gyűjtögetőktől kérjenek csekket, ne adjanak készpénzt, ne engedjék be őket a lakásba, és főleg ne vegyék elő jelenlétükben a pénztárcájukat, vagy az otthon tárolt pénzt.

- Fontos tudni: az a pénz, amit a postás kézbesít, a nyugdíj, vagy amit a pénzintézetek folyósítanak, tárolnak, az nem lehet hamis, nem kell utólag ellenőrizni, mert az már ellenőrzött.

- Postaládára, az ajtón a névtáblára elég csak vezetéknevet írni, ne lehessen következtetni az ott lakó nemére, családi állapotára, vagy a keresztnév ismeretében ismeretségre hivatkozni.

Érdemes:

- Saját „biztonsági hálót” kiépíteni a közelben lakó, élő, könnyen elérhető, megbízható személyekből (rokon, szomszéd, polgárőr), akiktől azonnal segítséget kérhet, akár telefonon is.

- Telefonszámuk legyen mindig a telefon közelében! Ez nemcsak akkor lehet fontos, amikor bűncselekmény gyanúja merül fel, hanem egyéb okból (pl. egészségügyi) is.

- Ha mégis üzletet köt a váratlanul érkező idegennel, ne legyen egyedül!

- Kéretlenül, váratlanul érkező idegenek megjelenésekor hívja a rendőrséget (107,112) az ingyenesen hívható számokon! A rendőrök igazoltathatják és ellenőrizhetik őket. Miután a kilétük ismertté válik, nagyobb az esélye, hogy az általuk kitervelt cselekmény továbbra is terv marad.

- Végül, de nem utolsó sorban, a további bűncselekmények megelőzése érdekében lehetőség szerint alaposan figyeljék meg a hívatlanul érkező idegeneket, ha mód van rá, írják fel gépkocsijuk rendszámát, esetleg színét, típusát, és erről tájékoztassák a rendőrséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában