elsőfokú ítélet

2019.03.24. 15:30

Börtönbüntetésre ítélték az egri társasház volt közös képviselőjét

A vádlott a társasház közös képviselőjeként a társasházi üzemeltetési bankszámla terhére jogosulatlanul utalt át a saját számlájára különböző összegeket.

HEOL

Az Egri Járásbíróság J-né O. elsőrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette, folytatólagosan elkövetett számvitel rendjének megsértése bűntette, költségvetési csalás vétsége és két rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt három év hat hónap börtönbüntetésre, négy év közügyektől eltiltásra, és 450.000,- forint pénzbüntetésre ítélte – tájékoztatta portálunkat vasárnap az Egri Törvényszék Sajtóosztálya. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott egy egri társasház közös képviselője volt. A társasház a vádlottat 2006-ban választotta közös képviselővé, ezt követően a vádlott folyamatosan ellátta a társasház közös képviseletével járó feladatokat.

A vádlott a társasházzal kötött megbízási szerződés alapján havi nettó 40.000,- forint díjazásra volt jogosult, melyet 2013-ban 45.000,- forint nettó összegre felemeltek, azonban a vádlott ennek ellenére 2011. évtől havonta nettó 62.633,- forint megbízási díjat utalt át a bankszámlájára. A vádlott 2010. és 2012. évek között csak a saját megbízási díját, majd 2012 júniusától kezdődően az internetbankon keresztül további különböző összegeket is rendszeresen átutalt a társasház üzemeltetési bankszámlájáról a saját magánbankszámláira. A vádlott a társasház üzemeltetési bankszámlájáról több, mint 600.000,- forint készpénzt vett fel, azzal elszámolni nem tudott, azt saját célra fordította. A vádlott 2013 augusztusában üzleti bankkártya szerződést kötött a társasház nevében, és ettől az időponttól kezdődően az egri bankjegy-automatákból rendszeresen vett fel különböző összegeket a társasház üzemeltetési bankszámlájáról, mely készpénzfelvételeket a társasház kiadásai nem indokolták. A bankkártyát kizárólagos birtokosként csak a vádlott használhatta.

A vádlott a társasház közös képviselőjeként a társasházi üzemeltetési bankszámla terhére jogosulatlanul utalt át a saját számlájára különböző összegeket, valamint az általa kezelt társasházi pénztárból rendszeresen magáncélra tulajdonított el pénzösszegeket. A sikkasztás elkövetési értéke összesen körülbelül 19 millió forint, melyből körülbelül egy millió forint megtérült.

A vádlott, mint a társasház közös képviselője megszegte a számviteli törvény szerinti könyvvezetési kötelezettségét azzal, hogy 2006. és 2016. évek között a társasház gazdasági eseményeit, a bevételeket és a kiadásokat nem rögzítette folyamatosan a nyilvántartásokban. A vádlott a számviteli szabályszegésekkel meghiúsította a 2006-2015. évek tekintetében a társasház vagyoni helyzetének áttekintését és ellenőrzését.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész az ítélet ellen a vádlott terhére a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott a büntetés enyhítése, védője pedig részfelmentés és a büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentettek be.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában