Bűnügyek

2019.04.07. 20:00

Levélbe rejtve adta fel a szert a rabnak a furfangos drogcsempész

Újabb kábítószerrel össze­függő ügyekben emelt vádat­ az egri ügyészség. Az esetek két kulcsszava: haszon és furmányosság. Az eljárásokról a Heol kérésére dr. Konkoly Thege László, a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője adott tájékoztatást.

Szalai Zoltán

A kábítószerekkel való visszaélés sajnálatosan egyre gyakoribb bűncselekmény napjainkban, ezt igazolják a statisztikai mutatók. A főügyészségi sajtószóvivő két – a megítélés szempontjából – szélsőséges példát említett portálunknak.

– Egy kerecsendi apával és a fiával szemben emelt vádat a közelmúltban az Egri Járási Ügyészség kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt – közölte a kommunikációs szakember.

A vádirat azt tartalmazza, hogy a fiú 2017 decemberétől havonta 410–60 ezer forint értékben vásárolt új pszichoaktív anyagnak minősülő „kristályt” és „herbált”. A tiltott kábító hatású anyagokat a szülő és a csemetéje a faluban a közös lakóhelyükön tárolta. A nyomozás során megállapították, hogy 2018 májusára már 56 csomag szintetikus drog gyűlt össze náluk, s ehhez még újabb adagokat vettek. Maguk is rendszeresen fogyasztottak belőle, de bizonyíthatóan legalább tíz embernek adtak el csaknem 40 grammot a szerből. A „kristály” egy adagja általában ezer forintba került, míg a herbálért egy ötszázast kértek el. Ennek köszönhetően valamivel több mint fél év alatt, a lebukásukig számottevő haszonra tettek szert.

– A vádhatóság a vádiratában – folytatta dr. Konkoly Thege László – a vádlottakkal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés-büntetés kiszabását, közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazását, valamint vagyonelkobzást indítványozza. Mivel az ügyben az eljárás alatt közel másfél millió forint bűnügyi költség keletkezett, az ügyészség indítványozta azt is, hogy ennek és a vagyonelkobzásnak a biztosítása érdekében a bíróság tartsa vissza a vádlottaktól lefoglalt, korábban a bűnös kereskedés hasznából vásárolt mobiltelefonokat és okosórákat. A sajtószóvivő azt is közölte, hogy a terheltek letartóztatásban várják a büntetőjogi procedúra folytatását.

Nem is a kábítószer mennyisége és a vádlottat sújtó várható szankció a különlegessége a másik bűnténynek, hanem a fineszesség, ahogyan a tettét megvalósította.

– Az Egri Járási Ügyészség egy 44 esztendős nőt vádol, aki tavaly novemberben a balassagyarmati börtönben fogva tartott ismerősének adott fel az egri postán levelet – mondta el a címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész. – A küldeményben, amelyet egyébként a feladó a saját kézírásával címzett meg, két válaszboríték is volt, amelyeknek a ragasztócsíkjaira 5F-MDMB-PICA megnevezésű anyagot kent fel. Márpedig ez új pszichoaktív anyagnak minősül. A címzettnek nem volt alkalma végignyalni a neki küldött borítékokat, mivel azokat a fegyintézet biztonsági szolgálata visszatartotta, majd a rendőrség lefoglalta.

A vádhatóság a szabadlábon védekező asszony ellen csekély mennyiségű új pszichoaktív anyag átadásával elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétsége miatt nyújtott be vádiratot, melyben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Szigorúan büntetik a drogkereskedőt

A kábító hatású új pszichoaktív anyagok esetében nem­csak azok előállítása, továbbá megszerzése és tartása, hanem az azokkal való kereskedelem, vagyis az ilyen szerek forgalomba hozatala, sőt még a kínálása, az átadása is bűncselekménynek számít – fejtette ki a Heol kérdésére dr. Konkoly Thege László. A Büntető törvénykönyv 176. szakasza egyébként úgy rendelkezik, hogy az követi el a kábítószer-kereskedelem bűntettét, aki kábítószert kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik. A jogszabály megfogalmazása értelmében a szankció egyre szigorúbbá válik, hiszen alapesetben kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés-büntetés szabható ki az elkövetőre. Az is büntetőjogi törvényben foglalt rendelkezés, hogy egyes, minősített esetekben akár tíz évig is rács mögé kerülhet a tettes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában