elismerés

2019.05.11. 20:00

Fia hatására ment életeket az év egri tűzoltója

Fia hatására tizenegy éve állt tűzoltónak Bányai Tamás, az elismert szerparancsnok. Folyamatosan képzi magát, és mindennél többet jelent számára családja. Az év tűzoltójával beszélgettünk.

Szabó Katalin

Bányai Tamás: A tűzoltók felszerelt autóval érkeznek a káresetekhez

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Márkus Attila

Kimagasló ­szolgálati tevékenysége elismeréséül Az év tűzoltója miniszteri díjban és egyben jutalomban részesítette idén Bányai Tamás c. tű. zászlóst, az Egri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokát dr. Pintér Sándor belügyminiszter a tűzoltóság napja alkalmából. Az országban három tűzoltó érdemelhette ki ezt a díjat, Tamás – aki szolgálatszervezést, s káreseteknél parancsnoki feladatot lát el – az egyik elismert szakember.

– Nagy megtiszteltetés ez az elismerés, nemcsak nekem, hanem a megyének is – jelentette ki Bányai Tamás. – Feltehetőleg a tizenegyedik éve tartó szolgálati időt ismerték el ezzel, valamint a helyezést elért OTDK-dolgozatomat, s a közelmúltban Noszvajon történt káresetnél végzett munkámnak is szerepe van ebben, amikor kigyulladt az idősek otthona.

A Noszvajon történtekről elmondta, számára ez volt a legemlékezetesebb tűzeset, hiszen ott nagyobb életmentés történt, valamint 300 négyzetméteren égett a tetőszerkezet. Neki eddig ez volt a pályája csúcsa, de bízik benne, hogy ezt már nem haladja meg semmi. Továbbá érdekességképpen kiemelt egy tavalyi gyűrűvágást is, ami komoly fejtörést okozott a tűzoltóknak.

Bányai Tamás: A tűzoltók felszerelt autóval érkeznek a káresetekhez
Fotó: Márkus Attila / Heves Megyei Hírlap

– Későn érő típus vagyok, harmincévesen próbáltam meg először tűzoltó lenni – emlékezett vissza. – Amikor megszületett a fiam, ő motivált arra, hogy teljesen mással foglalkozzam, mint addig. Másfél évig voltam otthon vele gyesen, ez az időszak számomra meghatározó volt, többet tanultam tőle az életről, mint bárki mástól. Egyszer láttam egy toborzófilmet a tévében és elhatároztam, hogy tűzoltó leszek. Végül három sikertelen próbálkozás után Gyöngyösön kezdhettem el pályafutásom.

Úgy fogalmazott, mindezidáig úgy érezte magát, mint egy szögletes ék egy kerek lyukban.

– Amikor betalál az ember a helyére, akkor tudja, hogy neki azt kell csinálnia. Ezt nehéz elmondani annak, aki még nem ült gépjárműfecskendőn, nem tudja, milyen kék lámpával átrobogni a városon, segíteni embereknek. Vagy amikor visszatér az ember egy káreset után, s azt látja, hogy mindenki elégedett – magyarázta. Elmesélte, amikor Egerbe került, elhatározta, egyszer ő lesz az év tűzoltója.

A lánglovagok munkája nem­csak fizikálisan, de mentálisan is embert próbáló. Tamás kifejtette, ha bármilyen gondjuk akad, akkor pszichológus áll rendelkezésünkre, de általában ők egymás között megtárgyalják a problémákat. Eleinte otthon is beszélt a munkájáról, de most már csak felületesen teszi, hogy megkímélje a családot a túlzott aggódástól.

– Ha visszatérünk egy nagyobb káresetről, utána lerajzoljuk azt, s mindenki a saját szemszögéből elmondja, mit tapasztalt – avatott be kis kulisszatitokba. – Ebből tudunk fejlődni, tanulni. Az igazi tragédia egy gyermek elvesztése, ilyenkor egy kicsit mindig meghalunk. Lehet ezt a végtelenségig bírni, de csak akkor, ha stabil a családi háttér, vagy ha egyáltalán nincs családja az embernek.

Elengedhetetlen a családi támogatás

A zászlóspályafutását 2008. október 16-án Gyöngyösön beosztott tűzoltóként kezdte, majd átszerelt a megyeszékhelyre, ahol különleges-szerkezelő beosztásba helyezték. Szolgálati feladatait az Egri Tűzoltó-parancsnokságon és a pétervásárai, illetve a füzesabonyi katasztrófavédelmi őrsön szerparancsnoki beosztásban látja el. Pályáját végigkísérte a tanulás és a folyamatos fejlődés. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tűzvédelmi és mentésirányítási szakán harmadéves hallgató. Tudományos dolgozatot írt arról, hogy mennyivel nehezebb külterületen eloltani egy lángoló házat, mint belterületen, ahol van tűzcsap. Az eredményeihez szükséges hátteret családja biztosítja, akiket mindennél jobban szeret és a támogatásuk nélkül mindez nem sikerülhetett volna. A továbbiakban szeretné visszaadni nekik azt, amit tőlük kapott, minőségi időt szeretne velük tölteni. Az egyik fia most lesz 8. osztályos, pályaválasztás előtt áll, ebben segít neki Tamás. Ha követné a példáját, támogatja benne, de úgyis a fiú dönt majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában