bűnügyek

2019.08.19. 07:00

Ritkán elkövetett bűntények Heves megyében

A Büntető Törvénykönyv (Btk.) számos olyan bűncselekményt szabályoz, amelyeket megyénkben ritkán követnek el. Néhányat említünk példaként azzal a megszorítással, hogy jóval korábban azért nálunk is el kellett járniuk a hatóságoknak ilyen deliktumok miatt.

Szalay Zoltán

A bűnös szándékú emberek kedvelt elkövetési magatartása volt hazánkban másfél-két évtizede a piramisjáték szervezése. A hatályos Btk. a gazdálkodás rendjét sértő bűntények között rendelkezik róla, s a törvényi tényállás értelmében az valósítja meg, aki mások pénzének meghatározott formájú összegyűjtésén és szétosztásán alapuló játékot szervez. Olyat, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül, vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek.

Amikor ez nagy divat volt, sok ember csatlakozott hozzá nagy nyeremény reményében, ám a legtöbbjüknek elvitte ez a fajta ügyeskedés a megtakarított bankóit. Amúgy három évre is rács mögé kerülhet a jogerősen elítélt tettes. A Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztályának mutatói szerint az utóbbi fél évtizedben ilyen eset már nem adott munkát szűkebb hazánkban a nyomozóknak.

A fogyasztók érdekeit és a gazdasági verseny tisztaságát sértő deliktumok sorában található a versenytárs utánzása. Emiatt azt vonhatják felelősségre, aki árut olyan külsővel, csomagolással, elnevezéssel állít elő, amelyről a versenytárs vagy az ő jellegzetes tulajdonsággal bíró áruja ismerhető fel. Mindezt az elkövető a társ hozzájárulása nélkül cselekszi. Vétségért alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztés lehet a szankció. Ám, ha az utánzott áru mennyisége, értéke jelentős, akkor három évre kerülhet fegyintézetbe a vádlott.

Utoljára egyébként a megyében 2013-ban jártak el a hatóságok magát e jogellenes cselekedetre szánó terhelttel szemben.

Országszerte rendre bekerül a hírek közé, hogy vannak, akik más államokból hoznak be embereket valamilyen munkára. Ennek a büntetőjogi előírásokkal szembehelyezkedő változatát szintén büntetni rendeli a jogalkotó.

Harmadik országbeli állampolgár jogellenes foglalkoztatása e bűncselekmény elnevezése. A Btk. rendelkezése szerint vétség címén két évet kaphat, aki keresőtevékenység folytatására jogosító engedéllyel nem rendelkező harmadik országbeli állampolgárt rendszeresen vagy tartósan, illetve jelentős számú harmadik országbeli állampolgárt egyidejűleg foglalkoztat. A minősített esetei már bűntettek, s akár három évre is bezárható, ha a vádlott például különösen kizsákmányoló feltételek között dolgoztat idegeneket, vagy olyanokat, akiket előzőleg emberkereskedők hoztak be hazánkba. Az elmúlt öt esztendőben Hevesben a rendvédelmi szervek munkatársai nem fedeztek fel ilyesmit.

Más személyek befolyásolásának is vannak büntetőjogi szempontból negatívan értékelt módjai, amelyek azonban nem gyakoriak. A jogforrás szerint, aki olyasvalakinek ad vagy ígér jogtalan előnyt, aki arra hivatkozik, hogy hivatalos személyt befolyásol, az bűntettért három évre is lecsukható. Úgyszintén az is, aki magát hivatalos személynek kiadó személy részére vagy rá való tekintettel másnak jogtalan előnyt ad vagy ígér. Ezt hívják befolyás vásárlásának. Szerencsére ez a fajta bűntény is ritka, mint a fehér holló megyénkben.

Nagy port kavartak hat-hét esztendeje azok az ügyek, amelyekben meccsek végkimenetelét alakították egyes focisták, volt labdarúgók, hogy a hálózatuk nyereséget érjen el. A sporteredmény tiltott befolyásolását is szankcionálja a Btk. Ez a közbizalom elleni bűntények közé sorolható. A törvény értelmében három év a büntetése annak, aki megállapodik másokkal, hogy adott sportszövetség versenyének, mérkőzésének az eredménye ne a versenyszabályzatnak vagy a tisztességes játék elveinek megfelelően alakuljon ki. Ha ezt bűnszövetségben vagy üzletszerűen valósítják meg, úgy egytől öt évig terjedhet a szabadságvesztés-büntetés.

Szerencsére ritka tett a méreggel való visszaélés. Az lehet az elkövetője e bűnténynek, aki jogosulatlanul készít, tart, használ fel, hoz forgalomba mérget, illetve azok visszaélésszerű felhasználásának megakadályozására elmulasztja a kellő intézkedés megtételét. Vétség miatt elzárást kaphat az illető. Hasonló ügyre az illetékesek Hevesben nem emlékeznek.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában