Emberölési kísérlet

2020.01.21. 17:50

Megromlott egészségi állapotára hivatkozott a vádlott, aki karddal okozott életveszélyes sérüléseket

Az Egri Törvényszék kedden tartott tárgyalást az emberölési kísérlet bűntette miatt folyamatban lévő ügyben. Három tanút idéztek be.

Heol

Forrás: Shutterstock

A bíróság a tárgyaláson megjelent egy tanút kihallgatta, aki a cselekménnyel kapcsolatban érdemben nyilatkozni nem tudott, fenntartotta a nyomozati vallomását, melyet a bíróság a tárgyaláson ismertetett – tájékoztatta a Heol közleményében az Egri Törvényszék Sajtóosztálya. A törvényszék ismertette a tárgyaláson a meg nem jelent tanúknak az eljárás során korábban tett vallomását. A vádlott a tárgyaláson megromlott egészségi állapotára hivatkozott, és vállalta az ezzel kapcsolatos orvosi iratok becsatolását. A törvényszék a tárgyalást további iratismertetésre, a perbeszédek megtartására és határozathozatalra elnapolta. A bíróság az ügyben 2020 februárjában fog döntést hozni.

Az ügyről

Az ügyészség Sz. A. vádlottat emberölés bűntettének kísérletével vádolja. A vádirati tényállás szerint a vádlott fiának 2017 júliusában egy másik büntetőügyben tartott tárgyaláson terheltként kellett megjelennie. A vádlott tartott attól, hogy a bíróság a fiát nem hagyja szabadlábon, ezért a vádlott aznap idegesen viselkedett, italozott, és mások előtt azzal fenyegetőzött, hogy a sértettet még aznap le fogja szúrni. A vádlott a sértettre azért haragudott, mert az általa befolyásos személynek tartott sértett, noha a vádlott szerint lehetősége lett volna rá, mégsem tett semmit a fia érdekében. A sértett ezen fenyegetésekről

az ismerősei útján értesült, azonban azokat nem vette komolyan. Napközben a vádlott a saját házában is felkereste a sértettet azért, hogy a fia érdekében személyesen beszéljen vele, a sértett azonban erélyesen elküldte a vádlottat. Ekkor a vádlott fenyegető kijelentések kíséretében távozott, hazament, ahol magához vette a falon dísztárgyként elhelyezett kardot, és azt a ruházatába rejtette, majd gyalogosan a faluba indult.

A vádlott 15 óra körül észrevette a saját személygépkocsijával az egyik útszakaszon várakozó sértettet. A vádlott odament a járművében ülő sértetthez, és azt mondta neki, hogy „nem viccel, ha kell, levágja a fejét”. A sértett ezt a fenyegetést sem vette komolyan. Ekkor a vádlott elővette a ruházatába rejtett, 70 centiméter pengehosszúságú kardot, és azzal a leengedett szélvédőn benyúlva a sértett nyaka irányába vágó-metsző mozdulatot tett.

A mozdulatot észlelő sértett védekezésképpen maga elé kapta a bal karját, egyúttal az automata sebességváltós autónak gázt adott, és elhagyta a helyszínt. A vágás a sértett bal alkarját érte, és nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott, azonban reálisan fennállt életveszélyes, vagy akár halálos eredménnyel járó sérülés lehetősége is, melynek létrejöttét a sértett védekező mozdulata háríthatta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában