lánglovag

2020.04.02. 14:05

A legjobbat kihozva magából, teljes gőzzel segíti egységét az egri ralis tűzoltó

Beosztott tűzoltóként az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokságon 2018-ban kezdte meg hivatásos pályafutását Riskó Dániel tűzoltó őrmester. Kedvenc hobbija az autóversenyzés, jelenleg a magyar első osztályban rali-pilótaként aktívan versenyez.

Heol

Riskó Dániel (elől) a száguldás szerelmese

Forrás: beküldött

Riskó Dániel életében az autóversenyzés már akkor elkezdődött, amikor még az eszét sem tudta, hiszen gyermekként is rajongott az autókért – számol be a Katasztrófavédelem magazin legújabb számában. Mint írják: mindez nem véletlen, az édesapjától is ezt látta. Pályafutása tizenkét éves korában indult, amikor édesapja mellett kezdő navigátorként belekóstolhatott a versenyzés izgalmaiba, majd hamarosan átkerült a kormány mögé.

Riskó Dániel (elől) a száguldás szerelmese Fotó: beküldött

A tűzoltó őrmester lelkesedése kezdetben hétvégi kikapcsolódásnak tűnt, majd egyre inkább azt érezte, ez az ő sportja. Tizenhét évesen belevágott álma beteljesítésébe és autóversenyző pilóta lett. Az első idénye közepesen indult, de semmi sem tántoríthatta el: még keményebben dolgozott és a következő évben megnyerte az országos amatőr bajnokságot. Tehetségével és kitartásával elérte, hogy a harmadik évben a rali-versenysport másodosztályában zajló országos bajnokságon a kategóriája bajnokaként állhatott a dobogóra.

Ebben az időben fejezte be középiskolai tanulmányait, majd pályakezdőként jelentkezett tűzoltónak. Dániel fejében régebben is megfordult, hogy ezt a hivatást válassza, hisz' sok barátja, ismerőse tűzoltó, sőt, még a családban is akad. Mindig nagy érdeklődéssel hallgatta a tűzoltós történeteket, így elszánta magát, ha eljön az idő, ezt a hivatást választja.

Az őrmestert
Fotó: Nagy Csaba / HMKI

Mint megtudtuk: hobbijához a vezetőitől is minden lehetséges segítséget és támogatást megkap. Miután a másodosztályban is helytállt, felkínálták számára a lehetőséget, hogy az első osztályban is megmérettesse magát. Tavaly már második évét zárta, a lehetőségekhez mérten jó eredményekkel.

A tűzoltó őrmester a munka és a versenyzés közti hasonlóságról is beszélt: kezdő tűzoltóként úgy látja, hogy a tűzoltói feladatok közben is folyamatosan koncentrálni kell, a feladatokat a lehető leggyorsabban kell végrehajtani. Hasonlóan ahhoz, amit egy verseny során is átél az autóban, nagy sebességgel száguldva.

Dániel gyerekkora óta az autósport szerelmese Fotó: beküldött

– Mind a munkám, mind a versenysport terén pillanatok alatt kell dönteni – fogalmazott. – Egy gyors döntés jó, de akár rossz irányba is befolyásolhatja az eset, s ugyanígy van ez a verseny kimenetelével is. Dániel fiatal tűzoltóként azt tartja legfontosabb feladatának, hogy a legjobbat kihozva magából, teljes gőzzel segítse egysége munkáját. Büszke arra, hogy a hobbija mellett olyan hivatást is sikerült találnia, amely örömmel tölti el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában