törvénykezés

2020.06.03. 11:30

Újra vannak tárgyalások Heves megye bíróságain

Június 1-jétől egy május 25-én született kormányrendelet alapján immár kezd visszaállni a március 31-e előtt megszokott munkarend a bíróságokon – tájékoztatta kérésünkre a Heolt dr. ­Nyiri Beáta, az Egri Törvényszék elnöke.

Sz. Z.

Eger, 2018. prilis 3. Az Egri Trvnyszk feljtott plete az tads napjn, 2018. prilis 3-n. MTI Fot: Komka Pter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Mint ismert, áprilisban és májusban az ügyfélfogadás és a tárgyalások a veszélyhelyzet ­miatti korlátozások idején nagyrészt szüneteltek. Az elnök asszony közölte azt is, hogy bár zárt kapukon belül voltak kénytelenek ítélkezni, az elmúlt két hónapban is intenzíven végezték a munkájukat. Ezt igazolja például, hogy csak májusban 264 ügy zárult le az Egri Törvényszéken és a megye járásbíróságain ítélettel, egyezséggel, illetve megszüntetéssel. Lehetőség volt ugyanis arra, hogy írásbeli bizonyítások lefolytatása után, tárgyalás nélkül szülessenek döntések. Hozzátette, a bírók már örülnek, hogy tárgyalhatnak, hiszen nagyon gyorsan kellett átállniuk az új eljárásrendre.

– A jelenlegi változás persze nem jelenti azt, hogy azonnal visszaállunk a régi rendre, a megfelelő óvintézkedések és a mostani átmeneti jogszabályok, melyeket alkalmaznunk kell, ezt még nem teszik lehetővé – tudatta dr. Nyiri Beáta.

Az elnök hangsúlyozta, a járvány elleni védekezés új szakaszában törvényszék és járásbíróságok épületeibe ügyfélnek belépni változatlanul csak indokolt esetben, eljárási cselekményen részvétel vagy irodai ügyintézés céljából szabad. Utána köteles az épületet azonnal elhagyni.

– Fontos az óvintézkedések megtartása – emelte ki. – A belépő ügyfélnek nyilatkoznia kell, hogy az ő vagy a vele együtt élők esetében hatósági karantént elrendeltek-e; a megelőző 14 napban találkozott-e fertőzöttel. Szájmaszk vagy sál viselése, a kihelyezett kézfertőtlenítő használata belépéskor kötelező, miként bent a kétméteres védőtávolság betartása is. Az irodai ügyfélfogadásra kijelölt helyiségekben kizárólag iratbetekintés, felvilágosítás kérése céljából tartózkodhat. A tárgyalótermek előterében, a folyosókon várakozni csakis a feltétlenül szükséges ideig lehet.

Csakis a bíróság elnöke által meghatározott számú ember várakozhat a folyosón, a tárgyalótermekben a hallgatóság csak a járványügyi szabályok megtartása mellett vehet részt. Minden ügyfél tájékoztatást kérhet telefonon, elektronikus rendszeren is, az iratokat elküldheti postán, elhelyezheti az épületek előtti gyűjtőládákban.

Ha a közvetlen környezetében bárki koronavírussal fertőzött, vagy ő fertőződhetett meg, akkor a bíróság idézésére se jelenjen meg, a távolmaradását kimentő igazolási kérelmet terjesszen elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában