pánik

2020.12.15. 11:00

Bodonyban is megrémültek a mátraballai földrengés miatt

Mátraballán és Bodonyban is megriadtak az emberek de­cember 13-án dél körül, amikor megrázkódtak az épületek falai. Mindenki az utcára sietett, hogy megtudja, mi okozta a félelmetes jelenséget.

B. K, Sz. M. L

Mátraballán hétfőre már visszatért az élet a rendes kerékvágásba a hétvégi enyhe földmozgás után

Forrás: Agria Tv

Fotó: Ládi László

Ahogy arról korábban beszámoltuk: vasárnap dél körül kisebbfajta pánik keletkezett Mátraballán. Mindenki azt hitte, hogy valahol robbanás történt. Később derült ki, hogy a településen földrengés rázta meg a térséget, s ez nem sokkal egy órával utána megismétlődött.

A bodonyi Béres Dóra és párja is érezték a szeizmikus aktivitást, éppúgy, ahogy az egész település.

– Dél felé járhatott az idő. Remegett és morgott a ház, zörögtek az ablakok. Fogalmam sem volt, hogy mi ez a furcsa zaj, és mi történik, pánikba estem, és többnyire csukott szemmel vártam, hogy elmúljon. Nagyjából csupán tíz másodperc lehetett az egész, de számomra félelmetes volt. Soha nem éltem még át hasonlót. A párom viszont szinte azonnal felfogta, hogy valószínűleg egy enyhébb földrengést élünk át. Ő inkább érdeklődve figyelte az eseményeket, hiszen nem minden nap tapasztal hasonlót az ember – mondta Béres Dóra.

Tavaly a hevesiek élhettek át hasonló jelenséget

Megyénkben utoljára tavaly történt földrengés. Akkor éjjel fél kettőkor rengett a föld Heves mellett, s 14 kilométeres volt a fészekmélysége, 4,1-es volt a magnitúdója.

A Heves környéki azért volt emlékezetes, mert sokan érezték több településen, többek között Átányban, Boconádon, Füzesabonyban, Kazincbarcikán, Mezőzomborban, de még Miskolcon és Vácon is. Megyénkben hat éve Tenken mértek 4,8-as erősségű rengést, s házfalak is megrepedtek.

Mónus Péter, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa korábban más adatokkal is szolgált. Hazánkban az eddigi legerősebb rengés 1763-ban Komáromban volt, a Richet-skála szerint 6,3-as erősséggel. Jelentős az 1956-os, Dunaharasztiban mért 5,6-os rengés, 1985 augusztusában pedig Berhidán volt hasonló esemény.

Amint minden elcsendesedett, ellenőrizték, hogy a családban mindenki jól van-e, majd a rokonokat barátokat hívták, hogy máshol is előfordult-e hasonló. Az egész faluban érezni lehetett a földmozgást. Ám mivel akkor még nem olvashattak arról, hogy mi is zajlott a környéken, és hivatalos információ sem állt azonnal rendelkezésre, így volt, aki robbanásra gyanakodott.

Délutánra kiderült, a földmozgás mértéke 2,4 volt a Richter-skálán. Az epicentrumban többen érezték a rengést, amit egy kisebb utórengés követett 13 óra 9 perckor. Károkról nem érkezett lakossági bejelentés, tudatta lapunkkal Nagy Csaba Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő. A riadalom azonban mindkét falun átsöpört.

Mátraballán hétfőre már visszatért az élet a rendes kerékvágásba a hétvégi enyhe földmozgás után
Fotó: Ládi László / Agria Tv

Pádárné Gyuricza ­Henriett, Mátraballa polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, félelmetes volt a jelenség. Az ő családjukban éppen disznóvágás volt e napon.

– A férjem az udvaron a tepertőnek valót sütötte a segítőkkel, míg én a házban tettem-vettem. Félelmetes robbanást hallottam, így az első gondolatom az volt, hogy a gázpalackkal történt valami. Kiszaladtam, de mindenkit épségben találtam. Beültem az autóba, és végiggurultam a falun, hogy megnézzem, hol esett tragédia. Az emberek kint álltak a házaik előtt, és azt kérdezgették, hol és mi történhetett – mesélte.

" data-show-text="true" data-width="">

">Félelmetes volt a fölrengés, az emberek rémülten álltak kint a házaik előtt...😮 #földrengés #beszámoló

 

– Felhívtam a segélyhívót és érdeklődtem, érkezett-e Mátraballáról bármilyen jelzés hozzájuk. Megnyugtattak, hogy nem. Egy óra elteltével újabb kisebb földmozgást tapasztaltunk. Később tudtuk meg, hogy 12 óra 3 perckor földrengés volt a faluban, mintegy tizenkét kilométeres mélységben – közölte.

Ezt erősítették meg hivatalosan a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában