Bűnügyek

2021.02.04. 20:00

Volt feleségét és gyermekét is el akarta gázolni a dühöngő férfi

Több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények elkövetésével vádolja a Heves Megyei Főügyészség azt a zagyvaszántói férfit, aki autójával üldözte haragosát és családtagjait dühében. A bűnügy legutóbbi tárgyalását a napokban tartották az Egri Törvényszéken.

Szalay Zoltán

running female silhouette on a night country road running away from pursuers by car in the light of headlights

Fotó: Shutterstock

A vádirat arról szól, hogy a terhelt, P. Zs. egy telek hasznosítása körüli vitájuk miatt haragos viszonyban volt M. J.-vel. Egy alkalommal a vádlott odament az illetőhöz, megfenyegette, majd az arcába fejelt. Ennek következtében a sértett homloka és orra zúzódott, a sérülései nyolc napon belül gyógyultak meg. A vádhatóság szerint P. Zs. kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást, riadalmat keltsen.

Ezzel nem ért véget a torzsalkodás, mivel a két polgár negyedóra múlva ismét találkozott. Folytatták a perlekedést, amelynek során az agresszív ember a másik nyakának elvágását is kilátásba helyezte arra az esetre, ha nem az övé lesz az ominózus ingatlan. A megtámadott végül lezárta volna a veszekedést, közölte, hogy távozik. Ekkor a vád szerint P. Zs. beszállt a pár méterre lévő személygépkocsijába, gázt adott, s az autót az előtte csaknem tíz méterre az úttest mellett álló M. J. felé irányítva elindult. Az áldozat csak úgy tudta megakadályozni, hogy a terhelt elüsse, hogy a néhány méterre lévő sorompó betongyámja mögé ugrott. Ekkor az indulatos földije fékezett, majd hátratolatott, s elment.

P. Zs. házassága is megromlott 2018 őszére. A neje a három kiskorú gyermekükkel elköltözött a közös otthonukból. A bíróság később jogerősen felbontotta a házastársi köteléket, de még nem rendelkezett a közös vagyonuk megosztásáról. A házasfelek a válás után is kapcsolatot tartottak, de a kicsik és az anyjuk féltek tőle, mert pszichés megbetegedése miatt időnként zavartan, agresszívan viselkedett.

Két esztendeje június 25-én este nyolckor a vádlott telefonon felhívta a volt feleségét. A beszélgetésükből megtudta, hogy az asszony és a tinédzser korú gyermeke a településhez közeli folyó mellett a gátszakaszon tartózkodik.

P. Zs. ezután a kocsijával megjelent ott, s 5–30 kilométer/órás sebességre gyorsítva szemből szándékosan belehajtott a sértettek gáton álló járművébe. A családtagok rémülten kiugrottak a járműből, s menekülőre fogták. A férfi először gyalog kezdte kergetni őket, azt ordítozva, hogy „megöllek, kinyírlak benneteket!” Ám lemaradt tőlük, ezért beugrott az autójába, s utánuk hajtott. Először a gát tetején, majd onnan lehajtva a napraforgótáblában is folytatta az üldözést.

Az előle futók csak úgy úszták meg az elgázolásukat, hogy a nyomukban lévő járgány elől hirtelen félreugrottak, s a gátra szaladtak. P. Zs. a négykerekűvel haladt utánuk, ám a kocsi lefulladt. Ezután szidalmazása közben a nőt kérdőre vonta, hogy a kocsiját egy idegen férfitól kapta. Azt kiabálta, ezt ellenőrzi, s ha kiderül a neje hazugsága, akkor megöli. Ezután elautózott onnan. A hölgy könnyű sérülést szenvedett, a csemetéje nem sebesült meg.

A Heol kérdésére Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője azt a tájékoztatást adta, hogy több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt az elsőfokú bíróság az idén január 28-ára tűzött ki tárgyalást, amelyre a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet a letartóztatásban lévő vádlottat előállította. A tárgyalóteremben tanúk meghallgatásával folytatódott a nem mindennapi büntetőper. Az első fokon eljáró bíróság ezt követően megállapította, hogy ebben a büntetőügyben további bizonyításra, egyebek között újabb tanúk kikérdezésére, valamint a szakértők meghallgatására van szükség. Éppen elnapolta a tárgyalást.

A Büntető Törvénykönyv idevágó rendelkezése értelmében az emberölés szankciója ilyen minősített esetben tíztől húsz évig terjedő, illetve életfogytig tartó szabadságvesztés lehet. A büntetőjogi kódex leszögezi: a kísérletre a befejezett bűncselekmény büntetési tételét kell alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában