bűnügy

2021.03.17. 08:58

Brutális ÁFA-csalás miatt emeltek vádat Heves megyében

A Heves Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a hatvani férfival szemben, aki 2016-ban csaknem 140 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

HEOL

Az ügy vádlottja 2015-ben, 23 évesen lett egy hatvani élelmiszer, ital és dohányáru nagykereskedelemmel foglalkozó cég ügyvezetője, aki ebben a tisztségében felelős volt a társaság negyedéves adóbevallásainak benyújtásáért is. A vádlott ezekben az adóbevallásokban a vállalkozás belföldi értékesítéseinek csupán egy részét tüntette fel, a bevételek egy jelentős hányadát ugyanakkor eltitkolta, és így az azok után fizetendő ÁFA összegét jogellenesen csökkentette annak ellenére, hogy a vevők az adott összegeket a kibocsájtott számlák alapján átutalták a cégnek – tájékoztatta portálunkat szerdán dr. Konkoly Thege László ügyészségi sajtószóvivő.

Közléséből kiderült, hogy a terhelt nem csak a belföldi, de a külföldről rendelt áruk értékesítése kapcsán is sorozatosan megszegte az adójogszabályokat, továbbá nem csak, hogy nem vallotta be a fizetendő Áfát, de valótlan tartalmú bevallásaiban minden negyedévben jogosulatlanul vont le forgalmi adót egyes, általa hamisan feltüntetett belföldi beszerzések után is.

A Kft. nem rendelkezett a számvitelről szóló törvényben előírt bizonylati rendnek megfelelő könyveléssel sem, ami önmagában is bűncselekmény megállapítására alkalmas mulasztás, mivel ennek következtében a 2016-os üzleti évet érintően a gazdasági társaság vagyoni helyzetének áttekintése és ellenőrzése meghiúsult.

Dr. Konkoly Thege László arról is beszámolt, hogy 2016 végén a vádlott – aki így próbált kibújni a későbbi esetleges felelősségre vonás alól – ügyvédjét is félrevezetve, maga helyett egy olyan nőt jegyeztetett be tulajdonos-ügyvezetőként a cég élére, aki semmit sem tudott a Kft. működéséről, de a működtetéséről sem, és abban ténylegesen nem is vett részt. A közhiteles cégjegyzékbe ezáltal valótlan adatok kerültek.

A Heves Megyei Főügyészség a vádlottal szemben minősített költségvetési csalás bűntette, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége, számvitel rendje megsértésének bűntette, és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat.

Vádiratában a főügyészség arra tett mértékes indítványt, hogy a vádlottal szemben – aki az általa okozott vagyoni hátrányból 65 millió forintot már megtérített – teljes beismerése esetén a törvényszék halmazati büntetésül két év, végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönt, öt év „gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy egyszemélyi vezetője” foglalkozástól eltiltást, és mindezeken túlmenően hatmillió forint pénzbüntetést is szabjon ki.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában