múltidéző

2021.03.08. 09:03

Időjárásjelentés a múltból: majd 60 éve kemény mínuszokat mértek ilyenkor

A március idén sok napsütéssel jelentkezett, ám a tavasz nem mindig indult ilyen kellemes idővel: Magyarország és Lengyelország volt Európa leghidegebb góca 1963. márciusában.

Heol

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szép lassan tavaszodik, de 2021. március első hetének végére havas esővel, néhol pedig hóval hidegfront érkezett Heves megyébe, a hétvégére azonban bár alacsonyabb hőmérséklettel, de visszatért a napsütés. Majd' 60 éve azonban nem volt ennyire kellemes a tavasz.

„Március első napja az idei rendkívüli szigorú és hosszú tél fagy rekordjával jelentkezett. A Meteorológiai Intézet központi előrejelző osztályára érkezett jelentések szerint a tél harmadik hideghulláma, amely február 20-án érkezett hazánkba a péntekre virradó éjszaka tetőzött Országszerte mínusz 20 fok alá süllyedt a hőmérő, Putnok és Pápa vidékeiről mínusz 26, a Borsod megyei Domaházáról mínusz 31 fokot jelentettek a megfigyelők. A januári hideghullám mélypontját a Dráva szögletében mért mínusz 28-29 fok jelentette, tehát a március elseje - furcsa módon - rekorderősségű faggyal virradt ránk” – írja a Heves Megyei Népújság március másodikai száma 1963-ban.

A lap hasábjain az is olvasható, hogy a hőmérséklet napi zépértéke már csütörtökön 12,5 fokkal maradt el az évszaknak megfelelő sokévi átlagtól. Az általános időjárási helyzet jellemzésére a meteorológusok közölték, hogy az északi hideg lassú' áramlással „lecsúszott” a Duna vonaláig és jelenleg Lengyelország és Magyarország Európa leghidegebb góca. Lengyelországban általánosan mínusz 21—27 fokos fagyok voltak legutóbbi, Krakkóban mínusz 31 fokot mértek.

Kezdőképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában