bűncselekmény

2021.03.25. 19:01

Vigyázat: csomagküldő szolgáltatók nevében akarnak pénzt kicsalni

Az elmúlt napokban több lakossági bejelentés is érkezett a rendőrségre olyan SMS-üzenetekre hivatkozva, melyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik.

Heol

A kéretlen üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat weboldala jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el. Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz.

A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint, amelyeken az alkalmazás feltelepülést követően akár a

netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadja meg az alábbi tanácsokat:

- Minden esetben ellenőrizze, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kapja-e az értesítést, amelytől a csomagot várja!

-Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben ellenőrizze, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárja be!

-Célszerű valamilyen biztonsági szoftver használata, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését!

A másik egyre gyakoribb eset, hogy a csalók idős személyeket hívnak telefonon és azt mondják, hogy a hozzátartozójuk balesetet szenvedett és nagyobb összegre lenne szükségük. Ne dőljön be ennek a trükknek!

-Fokozott fenntartással kezelje a váratlanul jelentkező idegeneket, és az olyan telefonhívásokat, amiben valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozóját baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége, hogy a bajból kikerüljön!

-Ne hajtsa végre a kapott utasításokat!

-Ellenőrizze le a telefonon kapott hír valóságtartalmát! Tegyen fel ellenőrző kérdéseket!

-Hívja fel közvetlen hozzátartozóit!

-Ne adja meg adatait ismeretleneknek!

Kezdőképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában