interjú

2021.05.08. 11:30

50 évesen is igazolt játékos volt a kitüntetett Heves megyei rendőrfőkapitány

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje katonai fokozatával tüntették ki március 15-én Czinege László r. dandártábornokot, rendőrségi főtanácsost, Heves megye rendőrfőkapitányát. Ebből az alkalomból készített vele a Hírlap interjút.

Szalay Zoltán

Czinege László: Már egyetlen életellenes cselekmény, egyetlen közúti közlekedési tragédia is sok Fotó: MW

– Főkapitány Úr! Gratulálok a kitüntetéséhez! Immár kilenc éve áll a Heves megyei rendőri szervezet élén. Melyek voltak pályafutásának legfontosabb momentumai?

– Köszönöm az elismerő szavakat. Igen, 2012. október 1-jén ért a megtiszteltetés, hogy a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője lehettem, s azóta a megye lakosságát, önöket szolgálhatom. Hivatásos pályafutásomat katonatisztként kezdtem, majd 1991. szeptember 1-jével kerültem a rendőrség állományába. Az elmúlt 30 évben végigjártam a ranglétrát. Jászberényben kezdtem, majd Karcagon és Szolnokon osztályvezetőként, később Törökszentmiklóson és Szolnokon rendőrkapitányként folytattam. Innen kerültem főkapitányi beosztásba Heves megyébe.

– A szomszédos Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkezett Hevesbe. Mennyire ismerte megyénk közbiztonsági és bűnügyi helyzetét? Milyen teendőket tartott elsődlegeseknek a hivatalba lépésekor?

– Rendőri vezetőként azért nyomon követtük egymás eredményeit, az adott terület bűnügyi ­és ­közbiztonsági helyzetét, hiszen a bűnözés sem áll meg egy-egy megyehatárnál. Így volt némi rálátásom a Hevesre is. Főkapitányként sokat tettem azért, hogy a statisztikai adatokon túl megismerjem a lakosság, az önkormányzatok és a társszervek véleményét is a rendőrség munkájáról. Mindig azt vallottam, csak közösen tudunk eredményeket elérni. Legfőbb céljaim voltak, hogy stabilizáljam a beosztotti és vezetői állományt, fokozzuk a rendőri jelenlétet a közterületeken, valamint, hogy hiteles és folyamatos belső és külső kommunikációt folytassunk. S az, hogy váltsunk a rendőri intézkedéskultúrában. Mindig is azt hangsúlyoztam, hogy nem kell nekünk mást csinálni, csak másként.

– Az eredmények azt mutatják, Hevesben sikerült visszaszorítani a kiemelt bűncselekmények, s a lakásbetörések, a személygépjármű-lopások számát. Kevesebb a közúti közlekedési baleset, csökkent az élet elleni bűntények aránya is. Minek köszönhető mindez?

– A statisztikai adatok szerint az összbűncselekmények, az egyes bűntények és a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma folyamatosan csökken. Ám ez elbizakodásra nem adhat okot. Már csak azért sem, mert már egy életellenes cselekmény vagy egy közúti tragédia is sok. Ahhoz, hogy csökkenjenek ezek a számok, nagyon fontos olyan bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet foly- tatnunk, amely a lakosság széles körét eléri. Még mindig jobb ezeket a cselekményeket megelőzni, mint utánuk kullogni. Egy biztos, az önkéntes jogkövetésnél nincs jobb megelőzés. Ha ez nem megy, fel kell rá hívni a figyelmet, és ha úgy sem, akkor ki kell kényszeríteni. Ehhez törvényes, jog- és szakszerű intézkedések kellenek.

– Milyennek tartja a megye rendőrségének együttműködését a közigazgatás szerveivel, a társhatóságokkal?

– A kitűzött célok eléréséhez, a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének javításához, az elvárható biztonság megteremtéséhez elengedhetetlenül szükséges a közigazgatási szervekkel, társhatóságokkal, civil szervezetekkel a kiegyensúlyozott és folyamatos együttműködés, az állami és civil kontroll megvalósítása. Úgy vélem, ez a megyében példaértékűen működik. Ha röviden akarnék válaszolni, azt mondhatom, mint eddig: „Egyedül nem megy!”

– A koronavírus-járvány új feladatokat is rótt a rendőrség munkatársaira. Mennyire sikerült megoldani ezeket?

– Való igaz, a koronavírus elleni védekezés új kihívásokat teremtett a rendőrség feladatrendszerében, de azok nem érték felkészületlenül az állományt. Az egyik alapvető feladatunk, hogy már a „békeidőszakban” előre felkészüljünk a rendkívüli helyzetek kezelésére. Ennek is köszönhető, hogy kollégáim – bár pandémiás veszélyhelyzettel még nem találkoztunk, s az bennünket sem került el – példás helytállást tanúsítottak a napi feladatok mellett a korlátozó intézkedések betartásának ellenőrzése során. Teendőink ellátását nagyban nehezítette, hogy Heves megye idegenforgalmi szempontból hazánk egyik legkedveltebb célpontja. Megyénk lakosai és az ide látogatók döntő többsége betartja a védekezéshez szükséges és indokolt szabályokat. Ám akadnak, akik úgy gondolják, a társadalmi együttélés előírásai rájuk nem vonatkoznak. Velük szemben következetesen eljárunk.

Czinege László: Már egyetlen életellenes cselekmény, egyetlen közúti közlekedési tragédia is sok
Fotó: MW

– A járványhelyzetben nőtt a közterületi bűntények, főleg a garázdaságok, rongálások, az internetes vásárlásokkal összefüggő bűnügyek száma. Hogyan próbálják ezek mennyiségét mérsékelni?

– Valóban nőtt a közterületi bűntények, közülük is a garázdaságok és testi sértések aránya. Ezek egy része indokolható a veszélyhelyzeti korlátozások miatt az emberekben felgyülemlett feszültséggel, de döntő többségük az ügyfeldolgozás gyorsításának az eredménye. Ám az egyértelműen megállapítható, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések miatt előtérbe kerültek a világhálón a vásárlások, s megnőtt az internetes térben az online csalások száma is. Ezek megelőzése érdekében törekszünk a társszervekkel közös közterületi szolgálatok növelésére. Felhívjuk a lakosság figyelmét az áldozattá válás elkerülésére.

– Jut-e ideje a temérdek elfoglaltsága mellett sportolásra – korábban kézilabdázott is –, más hobbira, a családra?

– A sport, főleg a kézilabda, nagy szerelem, de a sérüléseim miatt sajnos más sport után kellett néznem, pedig megyei bajnokságban közel 50 évesen is igazolt játékos voltam. Heves megyében kezdtem el teniszezni, igen sok nagyszerű embert ismerhettem meg. Mindig szerettem kertészkedni, s a főzés is kikapcsol. Örök hobbim a motorozás. Szerencsés embernek mondhatom magam, mert a családom biztos támaszt adott nekem. A feleségem, Zsuzsi, közgazdászként a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának gazdasági helyettese. Igazi anyaként terelgette gyerekeinket a nagybetűs élet felé. A fiam, Laci, építőmérnök, a lányom, Kitti, gyógyszerész. Budapesten élnek.

Névjegy:

Czinege László r. dandártábornok. Született: Karcag, 1965

Tanulmányok: Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola 1987., Rendőrtiszti Főiskola 1994., Budapesti Gazdasági Főiskola 2004., Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2021.

Pályafutás: Jászberényi Rendőrkapitányság Őr- és Járőrszolgálati Alosztályvezető-helyettes, Karcagi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályvezető, JNK-Szolnok MRFK Műszaki és Üzemeltetési Osztályvezető, JNK-Szolnok MRFK Közlekedésrendészeti Osztályvezető, Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság, Szolnoki Rendőrkapitányság vezetője

Elismerések: Rendőrségi főtanácsosi cím 2008, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendészeti és Közbiztonsági Díj 2012., Dandártábornoki kinevezés 2015, Szent György Érdemjel 2018, Magyar Érdemrend Lovagkeresztje (katonai fokozat) 2021.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában