Bűnügyek

2021.05.11. 11:00

Éhesen, tetvesen járatták iskolába gyermekeiket a felelőtlen szülők

Az Egri Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat azokkal a szülőkkel szemben, akik züllött életvitele odáig vezetett, hogy öt gyermeküket a hatóság nevelésbe vette.

Heol

Fotó: Shutterstock

A vádlottak élettársi kapcsolatából 2004. és 2016. között öt gyermek született, akik közül az elsőszülött fiú súlyos betegségei miatt teljes körű ápolásra és gondozásra szorult. Az italozó életmódot folytató apa és a sokszor nyugtatókhoz nyúló anya között gyakoriak voltak a veszekedések, melyeknek a sértettek is tanúi voltak – számolt be portálunknak Dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész.

Közlése szerint a szülők közötti kapcsolat 2018. tavaszán végleg megszakadt, ekkor az apa elköltözött otthonról és ezt követően semmilyen formában nem támogatta a családját, amely következtében a kiskorú gyermekek életminőségében nagyfokú

romlás következett be.

A gyermekek többször éheztek, ruházatuk koszos, piszkos volt és tetvesek is voltak. A folyamatos higiéniai, lakhatási és egyéb problémák miatt a sértetteket a kortársaik kirekesztették, barátokra, társakra nem találtak, emiatt zárkózottak lettek.

Mindezek, valamint a tanköteles gyermekek sorozatos igazolatlan iskolai hiányzásai és a hatósági előírások – így a gyermekek iskolába járásának és megfelelő lakhatásuk biztosításának – nem teljesítése miatt 2016-ban egy, majd 2018-ban további négy sértett védelembe vételére került sor.

Mivel a szülők nem tettek eleget a nevelési, felügyeleti és gondozási kötelezettségüknek, és így a kiskorúak érzelmi, értelmi és testi fejlődését is súlyosan veszélyeztették, a legidősebb, beteg testvér egy szociális intézményben, egyik öccse egy lakásotthonban került nevelésbe vételre, hárman pedig nevelőszülőknél lettek elhelyezve.

Az Egri Járási Ügyészség most benyújtott vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a szülőkkel szemben felfüggesztett szabadságvesztés mellett szabjon ki foglalkozástól eltiltást, továbbá szüntesse meg a kiskorú gyermekeik vonatkozásában a szülői felügyeleti jogukat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában