példaértékű

2021.06.21. 20:00

Bátorságukért tüntették ki a hős gyöngyösi tűzoltókat

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere „Bátorságért Érdemjel” miniszteri elismerésben részesítette Bóta István tűzoltó főtörzsőrmestert és Zsoltész Attila tűzoltó törzsőrmestert.

Heol

Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2021. január 6-án Gyöngyösön, a Verseny utcában egy háromemeletes társasház második emeletén gázrobbanás történt. A szoba, amelyben a detonáció bekövetkezett, kigyulladt, a lángok az épületen kívül a harmadik emelet felé terjedtek. A robbanás akkora erejű volt, hogy a lépcsőház üvegfala kiszakadt a helyéről, a bejárati ajtók kirepültek az ajtótokokból – számol be a történtekről a Katasztrófavédelem magazin.

Mint írják: az épület lakói menekültek, többen csak a felső szintek felé tudtak elindulni, mások az erkélyen várták a segítséget. A helyszínre harminc tűzoltó vonult nyolc járművel, több oldalról oltották a lángokat, az épületből negyvenkét embert mentettek ki. Mint arról korábban beszámoltunk, dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere május negyedike, Szent Flórián, a tüzes mesterségek, így a tűzoltók és a kéményseprők védőszentjének napja alkalmából a beavatkozás közben tanúsított példamutató helytállásáért, rátermettségéért és felkészültségéért

„Bátorságért Érdemjel” miniszteri elismerésben részesítette Bóta István tűzoltó főtörzsőrmestert és Zsoltész Attila tűzoltó törzsőrmestert.

Mindketten a gyöngyösi hivatásos tűzoltóparancsnokságon szolgálnak.

– 2005-ben szereltem fel a hatvani tűzoltóságra beosztott tűzoltóként. 2006-ban kineveztek gépjárművezetőnek, majd 2017-ben átmentem a gyöngyösi tűzoltó-parancsnokságra, 2018-tól itt látok el különlegesszer-kezelői feladatokat” –

mesélte István.

Bóta István tűzoltó főtörzsőrmes Fotó: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A főtörzsőrmester a létraszer gépjárművezetőjeként az elsők között érkezett a helyszínre, gyors helyzetfelismerő képességének és több mint tizenöt éves szakmai tapasztalatának köszönhetően azonnal felmérte a helyszínt, és javaslatot tett a létra telepítésének a helyére. Ezután a létráról szerelt vízsugár segítségével kívülről oltották a tüzet, sikerült megakadályozniuk a tűz terjedését.

– Édesapám és testvére is önkéntes tűzoltók voltak Ecséden, rendszeresen részt vettek a tűzoltóversenyeken, ahová engem is elvittek. Azt hiszem, ott szerettem bele először ebbe a hivatásba – idézte fel korai emlékeit István, akinek szenvedélye a nagy gépjárművek világa, tizenkilenc évesen már kamionokat vezetett.

Öt-hat év nemzetközi vezetés után jelentkezett tűzoltónak, ahol szívesen fogadták. Tapasztalatával és számos jogosítványával rövid időn belül gépjárművezető vált belőle. A kamionok iránti szeretete továbbra is megmaradt, ahogy mondja, a tíz tonna össztömeg feletti tűzoltó gépjárművek vezetése is kihívás, az pedig, hogy kéklámpás járműveket vezethet, külön kiváltság számára. Büszkeséggel töltötte el, hogy átvehette az elismerést, amelyet büszkén mutat meg a kisfiának.

Zsoltész Attila tűzoltó törzsőrmester Fotó: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Zsoltész Attila 2010 óta beosztott tűzoltó a gyöngyösi hivatásos tűzoltóságon. Ahogy visszaidézi, az ominózus eset nagyon összetett káresemény volt, ahol az oltáshoz szükséges alapvezeték gyors kiépítése, és az első vízsugár megszerelése volt a feladata. Kulcsfontosságú volt mindez a tűz elhatárolásában, mivel a felsőbb emeletekről menekülők útvonalát kellett biztosítania. A törzsőrmester még visszatekintve is úgy látja, nagy kockázattal járt bejutni az épületbe, de ez is a tűzoltói munka része. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy

minél előbb kimentsenek mindenkit, aki bent rekedt,

továbbá hogy megbizonyosodjanak arról, hogy mindenki biztonságban van-e, nem maradt-e benn valaki. Ismerősei, családja és két lánya nagy örömmel fogadták elismerését, ahogy testvére is, aki szintén tűzoltóként szolgál Gyöngyösön. Attila igazi közösségi ember, szeret másokról gondoskodni, jelenleg ő a szolgálati csoport szakácsa, ha úgy alakul, szívesen süt-főz mindenkinek, egyszer tizenkét embernek ötvenkét szelet rántott húst és ennél is több rántott karfiolt készített. Mind elfogyott – meséli nevetve.

Mindketten kiemelték, hogy óriási megtiszteltetésnek érzik az érdemjelet, azt azonban a társak támogatása és az összehangolt csapatmunka nélkül nem kaphatták volna meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában