bűnügyek

2021.07.23. 17:30

Súlyos sérüléseket okoztak a Heves megyei járművezetők

Szegycsonttörést szenvedtek két balesetben is a vétlen utazók járművezetők gondatlansága miatt. Három ilyen közlekedési ügyben született vádirat az Egri Járási Ügyészségen a közelmúltban.

Szalay Zoltán

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz. Az illető ugyanis a közúti baleset gondatlan okozásának vétségét követi el tettével. A szankció akár háromesztendei szabadságelvonással is járhat, ha ezzel a bűnténnyel valaki másnak maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást okoz. Minderről dr. Gubala Ádám Miklós, a Heves Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivő ügyésze tájékoztatta a Heolt.

A szakember olyan eljárásokat sorolt, amelyekben a vádhatóság eljutott a vádemelésig. Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy 56 esztendős férfi ellen. Az illető a vád szerint az elmúlt év nyarán okozott balesetet. Az M3-as autópályára akart a kocsijával felhajtani, de nem adta meg az elsőbbséget a védett úton haladó másik járműnek. A két gépkocsi összeütközött, s a vétlen sofőr nyolc napon túl gyógyuló szegycsonttörést szenvedett.

A sípcsontja tört el annak az idős embernek, akit még 2019. november 13-án délelőtt a gyöngyösi pláza mellett felfestett zebrán gázolt el autójával egy 46 éves nő, aki elmulasztotta átengedni a gyalogost, holott annak volt elsőbbsége. Utóbb a vizsgálat során kiderült, hogy a járművezető épp a felgyűrődött gumiszőnyeget igazgatta az utastérben, emiatt nem vette észre a járókelőt.

– A központi járási ügyészség mindkét ügy vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság pénzbüntetést szabjon ki a figyelmetlen autóvezetőkkel szemben – ismertette a vádindítványban foglaltakat a helyettes sajtószóvivő ügyész. Azt is hozzátette, a második esetben a központi járási vádhatóság indítványozza, hogy a bíróság a vádlottat tiltsa el határozott időre a közúti járművezetéstől.

Maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja az Egri Járási Ügyészség azt a férfit, aki két esztendeje április 24-én késő délután Egerben, a Mátyás király úton közlekedett. A nagy forgalmú szakaszon figyelmetlen sávváltás miatt a csaknem negyven tonna össztömegű járműszerelvényével nekiütközött a mellette elhaladó személyautónak. Az utóbbi jármű ennek következtében megpördült, s nekicsapódott egy másik gépkocsinak. A karambol miatt egy személy maradandó fogyatékossággal járó kézsérülést, míg egy másik személy nyolc napon túl gyógyuló szegycsonttörést szenvedett.

– Az ügyészség ebben az esetben felfüggesztett szabadságvesztés-büntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabását indítványozta a járásbírósághoz benyújtott vádiratában – tudatta dr. Gubala Ádám Miklós.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában